Ipak ima nade za Voyager 1: računalo svemirske sonde pokazuje znakove života

NASA-ini inženjeri od studenog muku muče s uspostavljanjem komunikacije s 46 godina starom sondom. Mjesecima im šalje neupotrebljive podatke, no početkom mjeseca došlo je do pozitivnog pomaka

Sandro Vrbanus petak, 15. ožujka 2024. u 13:13

Svemirska sonda Voyager 1, lansirana u svemir još prije 46 i pol godina, sve do sada uspijevala je zadržati komunikaciju s kontrolom misije te slati telemetrijske podatke. S vremena na vrijeme prastari je hardver, pod utjecajem svemirskog zračenja i "zuba vremena", zakazivao, no svaki puta NASA-ini su inženjeri sa Zemlje uspjeli na daljinu riješiti problem i održati sondu na životu.

Najveći problem dosad

Međutim, krajem prošle godine dogodio se veći problem s računalnim sustavom flight data system (FDS). Njegov je zadatak prikupjene podatke slagati u "pakete", da bi ih se potom emitiralo putem telekomunikacijskog podsustava (TMU) u obliku binarnog koda. Do Zemlje, pak, proteklih mjeseci stiže nerazumljiv binarni kod, s nizovima nula, pa je očito da se u podsustavu FDS nešto značajnije pokvarilo. Jedna od hipoteza kaže da je svemirsko zračenje "okrenulo" jedan bit u memoriji, što je dovelo do pomutnje u radu i posljedično podacima koji stižu na Zemlju.

Već gotovo četiri mjeseca NASA pokušava oporaviti Voyager 1, koji se nalazi na udaljenosti od 24 milijarde kilometara od Zemlje, pa signalu do tamo treba 22 i pol sata (i isto toliko za zaprimanje odgovora). Cijelo to vrijeme javnost i posebice svemirski i tehnološki entuzijasti strepe – bi li najnoviji kvar mogao značiti kraj za legendarnu sondu? No, u kontroli misije nisu se predali, a njihovi višemjesečni napori početkom ovog su mjeseca urodili plodom.

Napokon koherentan signal

Objavljeno je da je 3. ožujka primljen signal iz dubokog svemira, u kojem se vidi da dio sustava FDS šalje drugačije podatke od inače nečitljivog ostatka. Taj signal i dalje nije bio u ispravnom formatu kojim bi sonda trebala komunicirati, no jedan ga je inženjer iz komunikacijskog tima Deep Space Networka ipak uspio dešifrirati. Otkrio je, naime, da je FDS poslao cijeli zapis svoje memorije – od osnovnog koda i instrukcija, preko zapisanih vrijednosti varijabli do znanstvenih podataka spremnih za slanje na Zemlju.

To će otkriće omogućiti timu usporediti aktualno stanje memorije s onime prije kvara, pa se u NASA-i nadaju da će im to olakšati dijagnostiku. Uspiju li u tome, sljedeći korak bit će osmisliti rješenje za problem u kojem se Voyager nalazi od studenoga prošle godine. No, sve to "moglo bi potrajati", zaključuje se u ovotjednom priopćenju iz NASA-e.