Američka mornarica testirala moćni laserski top za uništavanje dronova

Novi način borbe protiv bespilotnih letjelica testiran je prije nekoliko dana u Tihom oceanu, a objavljeni su i prilično atraktivni video zapisi obaranja drona

Sandro Vrbanus utorak, 26. svibnja 2020. u 11:04

Američka mornarica 16.je svibnja u Tihom oceanu testirala moćni laserski top za uništavanje dronova u letu. Ovo se eksperimentalno oružje naziva LWSD (Laser Weapon System Demonstrator), a smješteno je na amfibijskom transportnom brodu USS Portland, klase San Antonio.

Koristi se visokoenergetskim solid state laserom za kojeg nezavisni izvori procjenjuju da ima snagu 150 kW, a osnovna mu je namjena upravo borba protiv malenih bespilotnih letjelica (bilo onih borbenih, bilo izviđačkih), ali i plovila koja bi mogla ugroziti njihove brodove.

Laserski je sustav izradila kompanija Northrup Grumman, a ovaj događaj bio je prvo njegovo testiranje u stvarnim uvjetima. Mornarica je sve snimila kamerama i objavila video zapise. Na prvom objavljenom videu prikazan je laser u trenutku akcije, dok je na drugom prikazan zapaljeni manji bespilotni zrakoplov neposredno prije toga pogođen laserskom zrakom.

"S ovim sustavom Mornarica će redefinirati kako izgleda ratovanje na moru", izjavio je nakon uspješnog testiranja kapetan Karrey Sanders, prvi zapovjednik broda USS Portland.

Ovo nije prvi laserski sustav koji je Američka mornarica nabavila. Krajem prošle smo godine izvještavali o manjem Raytheonovom sustavu HELWS, namijenjenom korištenju na terenskim ATV vozilima.