Japanski startup predstavio pametnu masku koja služi i kao prevoditelj

Japanska startup tvrtka Donut Robotics razvila je posebnu pametnu masku koja između ostalog omogućuje prevođenje izrečenog s japanskom na druge jezike te prijenos govora u tekst

Matija Pavlić nedjelja, 28. lipnja 2020. u 20:12

Aktualna pandemija koronavirusa utjecala je i na tržište zaštitnih maski. Tako je japanski startup Donut Robotics predstavio korisnu tehnički naprednu zaštitnu masku.

Riječ je o pametnoj maski pod imenom c-mask koju je moguće spojiti na pametni telefon putem Bluetooth veze te je uz pomoć aplikacije u mogućnosti prenositi poruke, izvršiti prijevod s japanskog na osam drugih svjetskih jezika, pretvoriti govor u tekst te pojačati razumljivost onoga što izgovori osoba koja nosi ovu pametnu masku.

Maska c-mask napravljena je od plastike, nosi se iznad uobičajene maske za lice te počiva na tehnologijama koji se koriste u robotskoj industriji, što je primarno tržište Donut Roboticsa.

Sama maska nastala je kao ideja inženjera koji su tražili neki proizvod koji će održati tvrtku na životu tijekom pandemije koronavirusa. Prvih 5000 primjeraka ove maske bit će isporučeno u rujnu na domaćem japanskom tržištu, a potom se planira masku plasirati i u Europi, Kini te SAD-u.