Kako osigurati da tehnologija radi za nas, a ne obrnuto? Profesorica Berman ima rješenje

Francine Berman sa Sveučilišta Massachusetts Amherst predlaže novi okvir, "sferu utjecaja" koja bi tvorcima politike olakšala zaštitu javnog interesa u vrijeme snažne ekspanzije digitalnih tehnologija

Mladen Smrekar četvrtak, 20. siječnja 2022. u 09:05

Internet stvari (IoT) potpuno je isprepleten u naš svakodnevni život; sve je veća mreža povezanih prijenosnih računala, telefona, automobila, fitness trackera – čak i pametnih tostera i hladnjaka – koji sve više mogu sami donositi odluke. Ali kako osigurati da nam ti uređaji koriste, a ne da nas iskorištavaju ili izlažu opasnosti? 

Novi okvir

Novi rad grupe eksperata pod vodstvom Francine Berman sa Sveučilišta Massachusetts Amherst predlaže novi okvir, "sferu utjecaja" (impact universe) koja bi tvorcima politike olakšalo zaštitu javnog interesa u vrijeme snažne ekspanzije digitalnih tehnologija.

Francine Berman američka je računalna znanstvenica, stručnjakinja za čuvanje digitalnih podataka i kibernetičku infrastrukturu
Francine Berman američka je računalna znanstvenica, stručnjakinja za čuvanje digitalnih podataka i kibernetičku infrastrukturu

"Kako osigurati da tehnologija radi za nas, a ne obrnuto?", pita se Berman, vodeća autorica rada objavljenog u časopisu Patterns, u kojem su skicirane osnove predložene "sfere utjecaja", odnosno društvene kontrole sustava i uređaja u IoT-u.

Moderne digitalne tehnologije sve češće same odlučuju umjesto nas. No, kako kaže Berman, "tehnologija treba nadzor odraslih".

Uvodna stranica rada, objavljenog u časopisu Patterns
Uvodna stranica rada, objavljenog u časopisu Patterns

Holistički pristup

Zato treba holistički skicirati sve međusobno suprotstavljene implikacija određene tehnologije, uzimajući pritom u obzir ekološke, društvene, ekonomske i druge utjecaje. Samo tako može se razviti učinkovita politika, donijeti mudri zakoni i uvesti drugi načini društvene kontrole.


Umjesto da se usredotočimo na jedan poželjan ishod, recimo održivost ili pak profit, predložena sfera utjecaja omogućuje nam da vidimo posljedice raznih mogućih ishoda i njihovu međusobnu povezanost.


Opće dobro

Model koji predlažu Bderman i suradnici odražava nered u stvarnom životu i načinu na koji donosimo odluke, ali pritom unosi jasnoću kako bi donositelji odluka mogli vidjeti i raspraviti prednosti i nedostatke različitih mehanizama društvene kontrole za reguliranje tehnologije. 

Sfera utjecaja: Berman se zalaže za holistički pristup problemu
Sfera utjecaja: Berman se zalaže za holistički pristup problemu

Ovaj okvir, kaže Berman, omogućuje odgovornima da se bolje usredotoče na opće dobro. To je put kojim treba ići ako želimo da digitalne tehnologije služe društvu, a da nas pritom ne preplave i uguše.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-kanalni bookshelf zvučnici

AUDIOENGINE HD6

Bluetooth aptX, 47 ohma, 50Hz-22kHz, >95dB, 50W RMS, svileni visokotonci, wooferi od aramidnih vlakana, A/B monoblok pojačalo.

5.299 kn Kupi

Plug&play gramofon

REGA PLANAR 1

RB110 ručica, motor od 24 V niske buke, poklopac motora s integriranim hlađenjem, Rega Carbon MM zvučnica.

2.989 kn Kupi