Kina dobila svoju verziju Steama, a uskoro dolazi i PlayStation 5

Steam i Sony će izlaskom na kinesko tržište, imati milijardu novih potencijalnih kupaca.

Matej Markovinović utorak, 9. veljače 2021. u 16:00

Kako prenosi The Verge, kineski igrači imaju razloga za slavlje. Službena je kineska verzija Steama izašla, a Sony je također objavio da u Kinu uskoro dolazi i PlayStation 5.

Iako se globalna verzija Steama mogla koristiti u Kini već godinama, ona je bila pod rizikom gašenja od strane vlade zbog igara koje nisu provjerene i priznate. Prema Eurogameru, službeni će kineski klijent tvrtke Valve, sadržavati igre koje su prošle službeni postupak odobrenja, no globalna će verzija i dalje ostati dostupna. Kineski Steam trenutno broji oko 40 igara, a još je 10 na putu. Među njima su naravno Valveovi e-sport hitovi Counter Strike: Global Offensive i DotA 2.

Sony je objavio da će u drugom kvartalu 2021. godine, PlayStation 5 izaći u Kini. Do sada je u zemlji izašlo svega nekoliko modernih konzola jer su one bile zabranjene od 2000. do 2015. godine, pa je ovo odlična vijest za kineske igrače. Microsoft nije najavio dovođenje Xbox serije X i S, pa će zasad PlayStation 5 biti jedina konzola nove generacije u Kini.

No, nisu svi odušljeveni. Kineski developeri smatraju da bi kineska vlada mogla blokirati globalnu verziju Steama sada kada postoji službena verzija. To bi očito dovelo do manjeg pristupa igračima i otežalo kineskim programerima dijeljenje svojih igara sa svijetom.