Kineska vojska razvija laserske topove za borbene zrakoplove

Laseri na vojnim lovcima mogli bi donijeti revoluciju u zračne borbe budućnosti. Kineska vojska traži dobavljače za jedno takvo rješenje pa se mnogi pitaju što su to pripremili

Sandro Vrbanus nedjelja, 19. siječnja 2020. u 06:00

Kineska vojska, javljaju tamošnji mediji, raspisala je natječaj za nabavku tehnologije opisane kao "zračno lasersko oružje". U sklopu njega traže kompaniju koja bi im izradila softverski kontrolni modul za laserski top koji bi se postavljao na borbene zrakoplove. Natječaj i svi njegovi detalji su, naravno, tajna, ali je sama pojava naziva laserskog oružja izazvala mnogo zanimanja javnosti.

Ono što se može doznati jest da je zaista riječ o oružju, a ne o laserskom sustavu navođenja projektila. Laseri bi se na zrakoplovima u nekom obliku mogli koristiti za obaranje otkrivenih raketa ili pak za izravnu zračnu borbu protiv neprijateljskih zrakoplova.

Navodno imaju prototip

Informacije koje kruže kineskim društvenim medijima kažu kako je njihova vojska već izradila prototip ovakvog oružja. Podaci o tome se, kažu, mogu iskopati u javno objavljenim znanstvenim radovima vezanima uz pohranu energije i napajanje zračnog laserskog oružja. Navodno je riječ o laserima snage oko 100 kilovata.

Lasersko oružje i dalje je velik tehnološki i inženjerski izazov, posebice zbog velike količine potrebne energije za generiranje smrtonosnih zraka kao i zbog velikog gubitka snage laserske zrake ako se ona želi koristiti na većim udaljenostima. Ovakvo je oružje, čiji "projektili" putuju brzinom svjetlosti, za sada nedosanjani san mnogih svjetskih vojski, pa će biti zanimljivo vidjeti što su, i jesu li išta, Kinezi učinili po tom pitanju.