Kineska vojska testira elektromagnetske puške

Malena sinkrona indukcijska elektromagnetska puška – naziv je oružja koje je Narodno-oslobodilačka armija Kine otkrila javnosti ovoga tjedna

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. srpnja 2020. u 18:00

Kineska Narodno-oslobodilačka armija testira minijaturiziranu verziju elektromagnetskog oružja koje su nazvali "malena sinkrona indukcijska elektromagnetska puška". Nedavno je ovo oružje bilo predstavljeno po prvi puta, a na (prilično mutnom) videu koji je dospio u javnost ne vidi se mnogo detalja. Ono što znamo jest da je riječ o navodno revolucionarnom elektromagnetskom osobnom oružju razvijenom na kineskom Vojnom logističkom sveučilištu, te da dolazi u veličinama pištolja i puške.

Na videu se također može razaznati da vojnici koriste ove puške i pištolje kao što bi to činili i s običnim vatrenim oružjem, s tom razlikom što njihov coilgun ne stvara niti približno usporedivu količinu buke i bljeska iz cijevi. Prototipi elektromagnetskog naoružanja nešto su veći i deblji od standardnog oružja, a koliko vidimo Kinezi imaju plan postavljati ga i na malene robote kojima se upravlja na daljinu.

Obećavajući prototipi

Projektili izbačeni iz ovih pušaka probijaju, barem u ovoj pokaznoj vježbi, drvene i metalne ploče s udaljenosti od nekoliko desetaka metara.

Elektromagnetska puška zamišljena je tako da feromagnetična ili električni vodljiva zrna kroz cijev ubrzava nizom elektromagnetskih zavojnica do velike brzine. Za izvor energije vrlo vjerojatno se koriste baterije ili kondenzatori smješteni u ovećem tijelu puške ili pištolja.

Upravo dobivanje velike količine energije iz baterija, a putem elektromagneta, jedan je od najvećih izazova u razvoju ovakvog tipa naoružanja – s kojim već godinama muku muče i Amerikanci, i to na daleko većim railgunovima zamišljenima da se postavljaju na mornaričke razarače. Istodobno, kineski mediji kažu kako njihova vojska također radi na railgunu pune veličine, te da ga uskoro planiraju testirati na ratnim brodovima.