Kineski "leteći tanjur" zapravo je prototip vojnog helikoptera

Na izložbi helikoptera u kineskom Tianjinu prikazan je prototip neobične letjelice koja bi se trebala koristiti u borbene svrhe

Sandro Vrbanus petak, 18. listopada 2019. u 13:58

Neobične fotografije iz Kine ovih dana kruže Internetom, a prikazuju "leteći tanjur" za koji Kinezi tvrde da je njihov novi borbeni helikopter. Isti je prikazan na 5. Sajmu helikoptera u kineskom Tianjinu ovoga tjedna, a naziva se, prilično pompozno, Super Veliki Bijeli Morski Pas.

Nešto detaljniji podaci govore kako je riječ o VTOL letjelici promjera šest metara pogonjenoj "ventilatorom", tj. ducted fanom koji za stvaranje uzgona koriti propelere smještene unutar kućišta. Ovakav dizajn letjelice nije revolucionaran, no u povijesti nije baš bilo značajnih uspjeha inovatora koji bi dokazali da duct-fan dizajn ima prednosti pred klasičnim pogonom.

Za sada samo prototip

Kineski mediji prenose kako je njihova vojska prikazala tek prototip borbenoga helikoptera koji izgleda kao leteći tanjur, a prvi bi puta isti trebao poletjeti tijekom 2020. godine. Poznato je još da se unutar metalne strukture letjelice nalazi koaksijalni sustav rotora promjera 4,8 metara, dok su na bokovima šasije smješteni turbomlazni motori koji će proizvoditi horizontalni potisak i omogućiti brzi let ovoj neobičnoj letjelici.

Obitelj Jeston ili kineski vojnici?
Obitelj Jeston ili kineski vojnici?

Unutar Super Velikog Bijelog Morskog Psa mogu se smjestiti dva člana posade, najviša masa prilikom polijetanja mu je deklarirana na gotovo 6 tona, najveća brzina je oko 650 km/h dok je najviša visina leta ograničena na oko 5,500 metara. Leteći tanjur prekriven je "stealth" materijalima, kažu Kinezi, koji bi trebali spriječiti ili otežati njegovo pojavljivanje na radarima.