Luda ideja Larrya Pagea: tunel za "ispaljivanje" biciklista

Suosnivač Googlea prije nekog je vremena pokrenuo Heliox, startup koji je trebao razvijati novi način brzo prijevoza biciklima. Na kraju je ideja napuštena

Sandro Vrbanus utorak, 18. rujna 2018. u 11:46

Suosnivač Googlea Larry Page, osim što se bavi svakodnevnim zadacima u Alphabetu gdje drži poziciju generalnog izvršnog direktora, s vremena na vrijeme pokreće i tajne projekte iza kojih stoje neobične i vrlo napredne ideje. Do sada smo tako doznali kako njegov startup Kitty Hawk planira izraditi leteći automobil, a Bloomberg je doznao kako je Page svojedobno (najvjerojatnije 2015. godine) osnovao i kompaniju Heliox – također s misijom izmišljanja novog sustava prijevoza.

Inženjeri koji su tajno radili na ovom projektu trebali su osmisliti sustav cijevi kroz koje bi se mogli voziti biciklisti, ali ne na vlastiti pogon. Page je zamislio kako bi bicikliste u ovom "Hyperloopu" pogoniti trebao zračni pritisak, vjetar koji bi im se umjetno usmjerio u leđa. Tako bi putovanje biciklom na nekim relacijama bilo značajno ubrzano i olakšano, a prva je ideja bila da se tunel postavi između središta San Francisca i sjedišta Googlea u Mountain Viewu, na relaciji dugoj preko 55 kilometara.

Ekipa Helioxa čak je izradila i jedan prototip kružne plastične cijevi, širine otprilike vagona podzemne željeznice, u kojem je bicikliste "gurala" mješavina kisika i helija. Ovakva bi cijev bila postavljena iznad zemlje, baš poput Hyperloopa, dok bi njome umjesto vagona jurili biciklisti. Projekt je u međuvremenu propao, a Heliox je ugašen. Možda je ideja bila tehnički neizvediva, a možda je samo bila godinama ispred svog vremena. Očito od Larryja Pagea to nećemo doznati.