Maleni senzor daje svakoj površini osjetljivost na dodir

Iz Silicijske doline stiže startup UltraSense sa svojim ultrazvučnim senzorom koji može "osjetiti" dodir ili gestu na praktički bilo kojem materijalu

Sandro Vrbanus nedjelja, 29. prosinca 2019. u 07:00

Na CES-u u Las Vegasu početkom siječnja bit će predstavljen novi tip ultrazvučnog senzora iz razvojnog pogona startupa iz San Josea, UltraSense. Maleni senzor TouchPoint, veličine manjeg zrna riže (1,4 x 2,4 x 0,49 mm), moguće je postaviti na bilo koji materijal, bilo koje debljine, i njegova će površina biti pretvorena u "touchpad", odnosno postat će osjetljiva na dodir.

Sve na dodir

Radi li ova stvar zaista kako to prezentiraju na svojim stranicama, mogla bi imati zaista široku primjenu ne samo u elektroničkim uređajima već i u gadgetima pametnog doma i Interneta stvari. Sasvim obični komadi namještaja, uređaji ili druge površine mogle bi postati dijelom korisničkog sučelja i osjećati dodire, geste, ili imati funkcije poput touchscreen ekrana (multitouch, double tap, slide, drag&drop…).

Za sve ovo potrebno je imati tek jedan ultrazvučni senzor koji je u stanju bilježiti pokrete prsta po zadanoj mu površini, i to, kažu, vrlo precizno. Ne smetaju mu niti različiti materijali, kao ni voda, prašina, masnoće i ostala moguća prljavština. Prema specifikacijama može raditi na čeliku, keramici, staklu, koži, plastici ili drvetu – dakle na gotovo svim površinama u prosječnom domu.

UltraSense želi svoje rješenje ponuditi proizvođačima elektroničkih uređaja i donijeti revoluciju u način interakcije s "pametnim" uređajima i predmetima u domu. U proizvodnju kreće već sada, a u pametnim telefonima mogao bi biti dostupan već od sljedeće godine.