Neuralni čip igra Doom koristeći samo milivat

Syntiantov NDP200 je čip ultra male snage namijenjen neuronskim mrežama

Mladen Smrekar srijeda, 15. ožujka 2023. u 19:07
Čip je naučio igrati VizDoom, laganu verziju prve generacije igre, popularnu u istraživanju umjetne inteligencije 📷 SYNTIANT
Čip je naučio igrati VizDoom, laganu verziju prve generacije igre, popularnu u istraživanju umjetne inteligencije SYNTIANT

Na nedavno održanoj IEEE konferenciji o poluvodičkim sklopovima ISSCC 2023. u San Franciscu kalifornijski Syntiant predstavio je NDP200. Riječ je o čipu ultra male snage, dizajniranom za pokretanje neuronskih mreža koje nadziru video i druge sustave. To je možda njegova temeljna svrha, ali NDP200 može učiniti još puno toga.

Učenje s pojačanjem

Na primjer, može zaigrati Doom, točnije VizDoom, laganu verziju prve generacije igre, popularnu u istraživanju umjetne inteligencije. Ekipa iz Syntianta koristila je učenje s pojačanjem kako bi utrenirala neuronsku mrežu sastavljenu od nekoliko slojeva. Prvi je odgovoran je za razumijevanje onoga što mreža vidi, a posljednji je odgovoran za poduzimanje radnji. 

Neuronska mreža morala je naučiti identificirati čudovišta i pucati u njih, a nakon pogibije da mora mijenjati strategiju, a potom i kako štedjeti streljivo. 

Energetska učinkovitost

Ukupno se mreža sastojala od približno 600.000 parametara; to je puno manje od milijarde parametara potrebnih za ChatGPT, ali još uvijek mnogo višeod 10.000 koliko ih je potrebno za slušanje ključne fraze poput "OK, Google".

Syntiantov čip može skenirati šest sličica u sekundi videa dok sagorijeva jedan milivat  📷 David Garrett / Syntiant / Pexels
Syntiantov čip može skenirati šest sličica u sekundi videa dok sagorijeva jedan milivat David Garrett / Syntiant / Pexels

NDP200 ima 640 kilobajta ugrađene memorije za parametre neuronske mreže.
Kako bi naglasio njegovu energetsku učinkovitost, Syntiant NDP200 uspoređuje s procesorom temeljenim na Arm Cortex A53 koji pokreće verziju MobileNetV1 s 200.000 parametara.

NDP200 koristi samo 166 mikrodžula za svako skeniranje slike, što je otprilike tek stoti dio onoga što troši Arm procesor. Dakle, Syntiantov čip može skenirati šest sličica u sekundi videa dok sagorijeva jedan milivat.