OSB ploče od trave: trajnije, čvršće, lakše i ugljično negativno rješenje za gradnju

Američki startup pokrenut će proizvodnju građevinskog materijala zasnovanoga na travi, umjesto na drvu. Smatraju da će time postati ekološki prihvatljiviji kao dobavljači drvenih ploča

Sandro Vrbanus srijeda, 22. veljače 2023. u 06:00

Građevinski materijali, počevši od betona i čelika, pa i drvo, mogu biti zamijenjeni određenim ekološki prihvatljivijim rješenjima – ako je vjerovati američkom startupu Plantd. Oni su za svoju ideju građevinskog materijala, načinjenog od trave, već prikupili 10 milijuna dolara investicija i time započinju svoj poslovni put.

Svoju viziju opisuju otprilike ovako: "Kroz povijest, civilizacije su napredovale kad je riječ o inovacijama u području materijala. No, danas su drvo, željezo i čelik problem, a ne rješenje. Nastavak gradnje s tim materijalima ubrzava klimatske promjene. Mi vidimo budućnost drugačijom, svijet izgrađen od trave".

U tom svijetu, nastavljaju dalje, "zgrade više nisu uzrok klimatskih promjena, već su središnji dio rješenja. U tom svijetu, zidovi i strukture 'zaključavaju' velike količine ugljičnog dioksida izdvojenog iz atmosfere".

U travi je spas

Pa kako to misle ostvariti, pitate se? Josh Dorfman, osnivač i direktor ovog startupa pojašnjava: "U stanju smo pretvoriti ugljik, u obliku brzorastuće višegodišnje trave, u zamjenske materijale za građevinske svrhe. Ti su materijali troškovno konkurentni, čvršći, otporniji na vlagu, a ne iziskuju alternativne metode gradnje".

Da pojednostavimo – startup Plantd proizvodi drvene ploče, poznate kao OSB (Oriented Strand Board), metodom prešanja i lijepljenja iverja. Međutim, umjesto ivera dobivenog od drva, služe se drugom sirovinom, travom. Višegodišnje trave, koje su odabrali nakon testiranja mnogih varijanti, brzo rastu (6-9 metara na godinu), nije ih potrebno sijati svake godine, a tijekom rasta iz zraka na sebe vežu veće količine CO2 nego što to čini drveće.

Tehnolozi Plantda osmislili su proizvodni proces koji može iskoristiti takvu travu za izradu građevinskih ploča boljih od drvenih. K tome, njihova čvrstoća znači i da se veći dio strukture zidova može oslanjati samo na te ploče, a ne na grede, pa je gradnja samim time jeftinija i efikasnija. Dakako, ako pod "gradnjom", kao u SAD-u, smatramo sklapanje drvenih okvira kuća koje se potom "oblači" u drvene ploče.

Proizvodnja OSB ploča od trave bit će, kažu, automatizirana, elektrificirana i modularna. Samim time bit će i dovoljno ekološki prihvatljiva, pa kada se izračuna koliko CO2 je trava prikupila iz zraka, dolazi se do podatka da će u konačnici Plantdove ploče biti ugljično negativne. Svjetsko tržište na koje ulaze vrijedno je gotovo 300 milijardi dolara. Prvih 10 milijuna investicija uložit će u agrikulturni lanac dobave, tj. zasadit će dovoljno trave za svoje potrebe. Najavljuju i izgradnju prve proizvodne linije koja će travu pretvarati u građevinski materijal.