Papinska Švicarska garda dobila 3D ispisane kacige

Nakon više od 500 godina tradicije jedan je prepoznatljivi dio odore papinskih čuvara u Vatikanu dobio moderniju inačicu, bolju, lakšu, ali i jeftiniju

Sandro Vrbanus nedjelja, 24. veljače 2019. u 05:30

Početkom 16. stoljeća papa Julije II. doveo je u Vatikan 200 švicarskih vojnika, pa ih je 22. siječnja 1506. godine blagoslovio na Trgu sv. Petra – pa se taj dan smatra datumom osnivanja najstarije vojne postrojbe na svijetu koja je aktivna i danas. Sada, više od 500 godina od osnivanja, postrojba Švicarska garda dobila je veliku i vrlo modernu nadogradnju jednog dijela svoje vrlo prepoznatljive odore – kacige su im po novome izrađene u 3D pisaču.

Koncept 3D ispisanih kaciga s dizajnom iz 16. stoljeća predstavljen je još prošle godine, kada ga je Vatikan odobrio, da bi prošloga mjeseca Švicarskoj gardi bilo isporučeno prvih stotinjak kaciga za službenu upotrebu.

Kacige su izrađene kao vjerne kopije dosadašnjih metalnih modela, ali su ispisane od PVC plastike otporne na UV zračenje. Očekivano su lakše od metalnih (570 g u odnosu na 2 kg) i udobnije za nošenje, a neće se pretjerano zagrijavati kada su izložene Suncu – ova pojava znala je ozlijediti stražare i zadati im opekline. Plastika je također i vodootporna, a neće hrđati kao metal, pa nove kacige neće biti potrebno često polirati.

Izrađene u dvije inačice, s metaliziranim premazom za svakodnevno nošenje i u crnoj boji s nojevim perjem za nedjelje i praznike, ove kacige ispisane su na HP-ovom Multi Jet Fusion pisaču i kasnije ručno obojane i dorađene. Vrijeme ispisa sirove kacige je oko 14 sati, što je značajno manje od oko 130 sati koji su potrebni da se iskuje tradicionalna metalna kaciga. Za kompletiranje jedne ispisane kacige potreban je tek jedan dan.

Vatikan je prelaskom na 3D ispis i uštedio – PVC kaciga je s cijenom od oko 1.000 švicarskih franaka dvostruko jeftinija od metalne. Prvih 98 komada Švicarskoj gardi dostavljeno je 22. siječnja, na obljetnicu osnutka ove postrojbe.