Porsche uspješno testirao 3D ispisane klipove za motore

Motor iz Porschea 911 GT2 RS testiran je s aluminijskim klipovima načinjenima procesom aditivne proizvodnje koji su se u konačnici pokazali jednako otpornima i preciznima, ako ne i boljima od klasičnih

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. srpnja 2020. u 12:00

Porsche je objavio kako su uspješno odradili dugotrajno testiranje izdržljivosti 3,8-litrenog motora sa šest cilindara i dvostrukim turbopunjačem, inače namijenjenoga za ugradnju u model 911 GT2 RS, ali po prvi puta s – 3D ispisanim klipovima u cilindrima. Klipovi su redizajnirani kako bi se iskoristile sve prednosti 3D ispisa, a simulacijama i umjetnom inteligencijom optimizirana je topologija kako bi novi oblik klipova osigurao jednake karakteristike uz manju količinu materijala i samim time manju masu.

Porsche je, zahvaljujući procesu aditivne proizvodnje, uspio u strukturu klipova ugraditi i otvore za hlađenje uljem kakvi bi bili neizvedivi klasičnim postupkom proizvodnje lijevanjem ili kovanjem. Za proizvodnju klipova korišten je laserski 3D pisač Trumpf TruPrint 3000 koji predmete izrađuje tehnologijom selektivnog laserskog srastanja (SLS) iz metalnog praha, uz preciznost do 0,02 milimetra. Svaki klip načinjen je od čak 1.200 slojeva aluminijske slitine, a vrijeme ispisa bilo je oko 12 sati.

Položili s odličnim

Dugotrajno testiranje sastojalo se od 24 sata simulirane vožnje velikom brzinom, replicirajući uvjete koji bi bili prilikom utrke duge 6 tisuća kilometara, pri prosječnoj brzini od 250 km/h. Dodatno, klipovi su u motoru neprekidno radili 135 sati u punom opterećenju te 25 sati pod teškim uvjetima i promjenjivim brzinama. Svih šest testiranih klipova uspješno je prošlo ovaj gotovo 200-satni test.

Svaki klip imao je oko 10% manju masu od kovanoga, kakav se inače ugrađuje u motore Porschea 911 GT2 RS. U radu je izmjerena čak oko 20°C manja temperatura karika, što bi u prijevodu značilo da se iz istog motora može izvući oko 300 okretaja u minuti, odnosno oko 30 konjskih snaga više. Zasluge za to idu izravno 3D ispisu koji je omogućio poboljšani oblik klipova i bolje hlađenje istih. Simulacije pokazuju da bi masa klipova mogla biti smanjena i do 20% u odnosu na klasične.