Postignuta rekordna internetska brzina od 44,2 Tb/s

Znanstvenici s tri australska sveučilišta uspjeli su postići dosad rekordnu brzinu internetske veze od 44,2 Tb/s zahvaljujući novoj microcomb eksperimentalnoj tehnologiji

Matija Pavlić nedjelja, 24. svibnja 2020. u 13:32

Australska sveučilišta Monash, Swinburne i RMIT u radu objavljenom u publikaciji Nature Communications tvrde kako su postigli rekordnu brzinu internetske veze od 44,2 Tb/s.

U kakvoj je brzini riječ dovoljno govori primjer kako se pri toj brzini u jednoj sekundi može preuzeti materijal koji se sastoji od na primjer pedesetak Ultra HD Blu-ray diskova s kapacitetom od 100 GB.

U radu se spominje kako je brzina postignuta zahvaljujući tehnologiji pod imenom microcomb koja zamjenjuje tradicionalnu modemsku opremu. Microcomp koristi mikrofotonični čip te ono što je najvažnije, postojeću infrastrukturu temeljenu na optičkim vlaknima.

Testna veza uspostavljena je između RMIT-a i Sveučilišta Monash kojom je postignuta navedena brzina bila je duga više od 75 kilometara. Ipak, ovakvu tehnologiju i brzine ne treba očekivati tako brzo na tržištu s obzirom da se radi o eksperimentalnoj tehnologija koja je još daleko od prave komercijalizacije.