Predstavljen estonski modularni hibridni mini-tenk bez posade, s kojim se upravlja putem AI-a

Maleni autonomni tenk uključuje najmodernije tehnologije hibridnog pogona, autonomne vožnje, te pametnog naoružanja i upravljanja na daljinu putem umjetne inteligencije

Sandro Vrbanus nedjelja, 28. lipnja 2020. u 20:12

Milrem Robotics, tek 7 godina stara estonska robotička kompanija, predstavila je ovoga mjeseca svoje prvi potpuno automatizirani tenk – Type-X Robotic Combat Vehicle – odabranim predstavnicima vojnih organizacija iz cijelog svijeta. Type-X se zasniva na modularnoj platformi na koju se mogu dodavati razni dijelovi opreme, ovisno o potrebama misije, dok je oklopno vozilo u potpunosti automatizirano i može obavljati zadaće bez posade.

Tenk je lakši od 12 tona, što mu omogućava korištenje i u zračnim desantima. Dug je 6, širok 3, a visok nešto preko 2 metra. Njime se upravlja na daljinu, i to uz korištenje umjetne inteligencije koja je na pomoći operateru. Type-X je zamišljen kao autonomni ili poluautonomni pomagač vojnim trupama ili kao pratnja konvojima, a moguće ga je koristiti u formacijama potpuno bez posade ili u kombinaciji s drugim oklopnim vozilima s posadom – dakle, trebao bi imati sličnu ulogu kakvu je Boeing namijenio svojem autonomnom zrakoplovu Loyal Wingman, samo na kopnu.

Može i na struju

Na tenku je moguće izmjenjivati kupole različitim namjenama – primjerice, moguće je imati 25- ili 30-milimetarski top, kao i opremu za izviđanje (termalne kamere i slično) kojom se također upravlja na daljinu. Drugi tipovi kupola mogu uključivati i protuoklopne projektile.

Ovaj mini-tenk pogonjen je hiridnim dizelsko-električnim motorom. Na struju može voziti oko sat vremena, ili biti u načinu rada za izviđanje 24 sata, u potpunoj tišini. Za dodatno tiho kretanje metalne su gusjenice zamijenjene gumenima. Najviša brzina kretanja mu je oko 80 km/h, a domet s jednim rezervoarom dizela oko 600 kilometara.