Boeing otkrio prvi prototip autonomnog borbenog drona

Bespilotna letjelica Loyal Wingman predstavljena je u suradnji s australskim Ratnim zrakoplovstvom, koje je najavilo da će u njih uložiti 40 milijuna australskih dolara

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. svibnja 2020. u 07:00

Australsko Ratno zrakoplovstvo i Boeing pohvalili su se dogovorom o suradnji na novom bespilotnom sustavu Loyal Wingman koji Boeing razvija kako autonomne letjelice za podršku vojnim borbenim zrakoplovima. O ovoj smo letjelici izvještavali prije nešto više od godinu dana, kada ju je Boeing po prvi puta prikazao upravo u Australiji, a sada je tamošnja zračna grana vojske odlučila i nabaviti tri primjerka, koji će biti razvijeni i proizvedeni u njihovoj zemlji. Najavili su i investiciju od 40 milijuna australskih dolara (oko 180 milijuna kuna) u razvoj ovih bespilotnih letjelica.

Višenamjenski borbeni dron

Ovom je prilikom, početkom prošloga tjedna, prikazan i prvi prototip Boeingovog "lojalnog pomoćnika" koji će biti u stanju letjeti potpuno autonomno, ili pak pod nadzorom pilota vojnog mlažnjaka kojem će Loyal Wingman činiti pratnju. Letjelica bi trebala imati dolet od preko 3.700 kilometara, a osnovna će joj namjena biti obavljanje rizičnih misija u suradnji s pilotima borbenih zrakoplova, na način da se riziku izlažu tek bespilotni sustavi.

Loyal Wingman zamišljen je da bude agilniji od poznatih autonomnih letjelica Global Hawk (proizvođača Northrop Grummana) kakve SAD koriste izviđačkim misijama već godinama. Boeingovi dronovi trebali bi imati performanse sličnije višenamjenskim borbenim mlažnjacima s kojima će u letu i blisko surađivati.

Ova letjelica omogućavat će obavljanje različitih zadaća i promjenu konfiguracije u vrlo kratkom vremenu. Za to će služiti oko tri metra dug "nos" letjelice koji će se moći lako i brzo zamijeniti drugim. Unutar njega nalazit će se prostor za opremu zapremnine oko 1500 litara, pa će zamjenom nosa i pripadajućeg hardvera pojedini dron vrlo brzo moći mijenjati funkcije i prilagođavati se zahtjevima misije.