Prepoznavanje otkucaja srca iz daljine putem lasera

Američko Ministarstvo obrane ima tehnologiju kojom može, pomoću lasera, na udaljenosti od čak 200 metara očitati otkucaje srca i tako biometrijski odrediti identitet osobe

Sandro Vrbanus nedjelja, 30. lipnja 2019. u 13:00

Američko Ministarstvo obrane (Pentagon), na zahtjev Specijalnih snaga Američke vojske, razvilo je sasvim novi način identifikacije osoba na daljinu, čak i bez potrebe da im se snimi lice. Njihova nova tehnologija koristi infracrvene laserske zrake pomoću kojih se, s udaljenosti od 200-tinjak metara, mogu snimiti otkucaji srca osoba. Kako je uzorak otkucaja srca jedinstven kod svake osobe, nešto kao otisak prsta, ova tehnologija može vrlo dobro poslužiti za biometrijsku identifikaciju.

Očitavanje otkucaja srca na ovaj način ne oslanja se na fotopletizmografiju, princip na kojem rade moderni nosivi uređaji, već na detekciju vibracija koje otkucaji srca proizvode. Ove suptilne vibracije laser može prepoznati kao malene pomake površine tijela uzrokovane otkucajima srca, a tehnologija je trenutačno dovoljno napredna da prepozna jedinstven uzorak i kroz lakše slojeve odjeće. Kroz zimske jakne ili kapute za sada stvar ne funkcionira.

Tehnologija laserskog prepoznavanja na daljinu dobila je naziv Jetson, a koristi od ranije na tržištu dostupne laserske detektore vibracija. Na njih je dodan posebni stabilizator koji omogućava da se zraka precizno fokusira na osobu (koja pritom treba mirovati) i da se na istom mjestu zadrži oko 30 sekundi – što je dovoljno za očitanje uzorka rada srca.

U dobrim uvjetima ovaj sustav prepoznaje osobe u 95% slučajeva. Napretkom tehnologije očekuje se još veća preciznost, kao i povećanje dometa lasera. Osim za prepoznavanje "zlikovaca", stručnjaci smatraju da bi snimanje rada srca na daljinu imalo korisne primjene i u medicini – jer bi se stanje pacijenata moglo nadzirati bez da ih se žicama priključuje na medicinske instrumente.