Imaju li banane puls?

Internetom kruže fotografije nosivih uređaja za mjerenje otkucaja srca smještenih na neobične predmete. Evo u čemu je stvar

Sandro Vrbanus petak, 12. listopada 2018. u 18:03

Posljednjih dana na društvenim mrežama kruže razne fotografije pametnih narukvica i satova s funkcijom mjerenja otkucaja srca, a u kojima su takvi nosivi uređaji postavljeni na neuobičajene predmete – i čini se kako im uspješno mjere puls. Red je da pojasnimo o čemu se radi.

Sve je počelo kada su u Kini korisnici, iz tko zna kojeg razloga, počeli stavljati popularnu jeftinu pametnu narukvicu Xiaomi Mi Band 3 na role toaletnog papira, i pokušali – ali i uspjeli – dobiti očitanje "otkucaja srca". Naravno, ovaj viralni eksperiment nije stao samo na papiru, pa su po društvenim mrežama vrlo brzo krenule razne druge kombinacije u kojima pametne narukvice mjere "puls" na šalicama, bocama, bananama, plišanim životinjama i slično. I, zanimljivo, u gotovo svim slučajevima zabilježen je određeni broj "otkucaja srca" u minuti.

Zašto, pitate se? Gadgeti koji snimaju otkucaje srca to čine emitiranjem snopa zelene svjetlosti iz ugrađenih LED dioda, jer je poznato kako krv upija zelenu svjetlost. Što brže krv teče ispod senzora, obično smještenog na zapešću, upija se više svjetlosti, pa senzori na satovima i narukvicama na temelju tako dobivenih podataka "zaključuju" koliko brzo srce kuca onome tko ih nosi.

Ovaj se način očitavanja otkucaja srca zove fotopletizmografija i poznata je jeftina metoda dobivanja podataka o otkucajima srca iz mikrovaskularnog sustava kože koju koriste gadgeti od narukvica za par dolara pa sve do Apple Watcha.

No, nije ljudska krv jedino što upija zelenu svjetlost u određenoj mjeri. Čine to, pokazali su ovi eksperimenti, kako role toaletnog papira, tako i plišane životinje, banane, i drugi predmeti. Njihova je zajednička karakteristika da im površina uvijek reflektira jednaku količinu svjetlosti, pa im je ovako očitani "puls" konstantan.

Dakako, činjenica da se s drugih predmeta može dobiti lažno pozitivno očitanje pulsa ne znači nužno da su optički senzori na nosivim uređajima loši ili neprecizni. Oni su namijenjeni očitanju protoka krvi kod ljudi i za to su kalibrirani, a svi ostali slučajevi samo su nusproizvod tehnologije koja se u ovim senzorima koristi. I, kako smo vidjeli, mogu poslužiti za zabavu na društvenim mrežama.