Proizveden savitljivi i vrlo jeftini LCD zaslon, tanak poput papira

Inženjeri iz Kine i Hong Konga proizveli su zaslon u LCD tehnologiji koji ima karakteristike gotovo poput papira

Sandro Vrbanus subota, 31. ožujka 2018. u 20:05

Skupina stručnjaka iz Kine i Hong Konga objavila je ovoga tjedna u časopisu Applied Physics Letters podatke o svojem novom proizvodu – LCD zaslonu koji je tanak poput papira, savitljiv, lagan i vrlo izdržljiv. Ovaj zaslon konstruiran je poput običnih LCD zaslona, s tekućim kristalima koji se nalaze "u sendviču" između dvije ravne površine, no donosi dvije inovacije u to područje.

Prva je u tome da se umjesto električnih signala za promjenu stanja piksela ovdje koriste impulsi polarizirane svjetlosti. To znači da u ekran ne moraju biti ugrađene elektrode, pa je cijeli sklop moguće učiniti tanjim i savitljivijim. Također, ovi se zasloni ponašaju poput e-ink ekrana, što znači da troše električnu energiju samo kada se slika na njima mijenja, a ne i za cijelo vrijeme njezina prikazivanja – pa su samim time i vrlo energetski učinkoviti.

Druga inovacija je složeni sustav slaganja slojeva tekućih kristala i stakla kako bi prikaz slike bio jednako dobar i kad se LCD presavija. Dodatno ovi su se stručnjaci pozabavili i ugradnjom RGB piksela koji su sada potpuno funkcionalni – a jednom kada ih smanje na veličinu manju od one koju ljudsko oko može primijetiti, ovi savitljivi LCD-i moći će prikazivati slike u boji.

Budućnost tiskanih medija možda je upravo u ovakvom rješenju

U konačnici dobivamo LCD zaslon koji je tek nešto deblji od papira, vrlo je savitljiv ali i čvrst i otporan, troši vrlo malo energije, a u stanju je prikazati informacije (slike ili tekst) koje bismo inače pronašli u časopisima ili novinama. Izumitelji ovog tipa e-papira kažu kako bi on mogao poslužiti za distribuciju digitalnih izdanja novina koje bi se mogle ažurirati u vrlo brzom ritmu, a korisnik bi imao "fizičke novine" umjesto da ih čita na zaslonu računala ili mobitela.

Možda i najvažnije kod ove inovacije jest previđena niska cijena proizvodnje. Jedan ovakav zaslon dijagonale 5 inča mogao bi koštati tek oko 5 dolara, procjenjuju njegovi autori.