Rusi osmislili "laserski kist" za precizno slikanje po metalu

Umjesto pigmentom po platnu, slikati se može i laserom po metalu, koristeći efekt optičke rešetke koji razdvaja spektralne linije svjetlosti i tako s površine reflektira boju po izboru

Sandro Vrbanus nedjelja, 25. travnja 2021. u 15:00

U časopisu Optica objavljen je rad skupine ruskih znanstvenika kojim se željelo pokazati da laser može poslužiti kao "slikarski kist" za izradu remek-djela, na način usporediv s onim kako umjetnici običnim kistovima slikaju na platnu. Ova skupina istraživala je svojstva metala nakon što ih se "pogodi" laserskom zrakom, na taj način se površinu zagrije preko točke tališta i potom pusti da se ohladi. Došli su do otkrića da je moguće laserom na metalnim površinama stvoriti finu optičku rešetku koja je u stanju razdvajati spektralne linije svjetlosti i tako odražavati različite boje s površine.

Za razliku od tradicionalnog slikarstva, gdje umjetnik koristi razne pigmente koje miješa i nanosi na platno, ovdje se efekt boje postiže kombiniranjem svojstava optičke rešetke, odnosno kreiranjem različitih struktura laserskom zrakom na površini metala. Na sličan način, optičkom rešetkom, a ne pigmentima, različite boje u prirodi dobivaju, primjerice, krila leptira.

Laserska umjetnost

Promjenom strukture koja se izrađuje na površini na ovaj se način u teoriji može dobiti cijeli spektar boja, ako se lasersko umjetničko djelo gleda pod bijelim (sunčevim) svjetlom. Ruski istraživači svoju su tehnologiju prilagodili za rad s površinom titanija, na kojoj su "laserskim kistom" uspjeli ne samo dobiti prilično široku paletu boja (osnovnih i izvedenih), nego ih i miješati, ali i prebrisati pa ponovno obojati istu površinu drugom bojom. Tajna dobivanja različitih efekata je u promjeni parametara (snage i brzine) lasera koji pri različitim snagama različito utječe na titanij i stvaranje titanij oksida u željenom obliku optičke rešetke.

Inovatori su pokazali da je njihova metoda prilično brza, tj. da može oslikati od 1,1 do 12,5 kvadratnih centimetara u minuti, ovisno o odabranoj boji. K tome, ne zahtijeva nikakvu kemijsku pripremu površine, a može raditi i u sobnim uvjetima. Ubrzani prikaz slikanja laserom možete vidjeti i u priloženom video zapisu.

Kako bi prikazali mogućnosti svoje tehnologije, ovi su znanstvenici na titaniju reproducirali niz umjetničkih djela, poput Van Goghove Zvjezdane noći i drugih raznobojnih slika, sve u minijaturnoj inačici ispisanoj laserom. Cilj im je, kažu, proizvesti prijenosni uređaj koji bi mogao izrađivati ovakve slike kako bi umjetnici diljem svijeta mogli prihvatiti ovu novu slikarsku tehniku.