Rusi osmislili materijal za aktivnu kamuflažu vojnika i opreme

Ruska državna tehnološka kompanija Rostec na ovotjednom sajmu vojne industrije predstavlja novi materijal koji se bojom može vrlo brzo prilagoditi okolini

Sandro Vrbanus četvrtak, 23. kolovoza 2018. u 05:00

Rostec, ruska državna kompanija koja se primarno bavi izradom visokotehnoloških rješenja u vojne svrhe, na ovotjednoj izložbi vojne opreme Army-2018 Forum u Moskvi predstavlja novi vid borbene kamuflaže. Na zahtjev ruskoga Ministarstva obrane Rostec je razvio materijal koji je u stanju aktivno i vrlo brzo mijenjati svoj uzorak i boju, u ovisnosti o okruženju u kojem se nalazi.

Ova aktivna kamuflaža trebala bi biti namijenjena za prekrivanje vojnih uniformi kako bi se u okoliš bolje uklopili vojnici, ali bi se primjenjivala i za prikrivanje vojne opreme i vozila. Na spomenutoj izložbi predstavljen je prototip novog materijala. Elektronički kontroliran, ovakav bi materijal trebao biti u mogućnosti na svojoj površini prikazivati složene uzorke, poput lišća koje treperi na vjetru, a sve kako bi se bolje uklopio u trenutačnu okolinu.

Rusi su odlučili prikazati mogućnosti ove tehnologije na vojnom šljemu i naprednoj osobnoj uniformi Ratnik-3, izvorno predstavljenoj krajem prošle godine. Prema prvim informacijama radi se o aktivnoj boji koja se nanosi na posebnu podlogu, ali da bi funkcionirala kao kamuflaža ne mora biti precizno nanesena, a njezini se popravci mogu obavljati i na bojištu. Dodatno, ovaj način mimikrije ne koristi pretjerano mnogo električne energije (kažu, poput štedne žarulje), a masa mu je tek nekoliko stotina grama po kvadratnom metru.

Međutim, unatoč svim ovim najavama i opisima fenomenalnih svojstava koje bi novi materijal trebao imati, nikakav video čudesnih transformacija boje i aktivnog mijenjanja izgleda za sada nije dospio u javnost.