Službeno je otvoren tehnološki impresivni stadion Santiago Bernabeu

Nogometni klub Real Madrid ove je subote odigrao prvu utakmicu pod zatvorenim krovom svojeg novog stadiona, čija je obnova koštala oko 400 milijuna eura

Sandro Vrbanus nedjelja, 3. rujna 2023. u 16:20

U subotu je odigrana prva utakmica na novom stadionu Santiago Bernabeu, domaćem stadionu "kraljevskog kluba", Reala iz Madrida. Stadion je time i službeno izišao iz faze rekonstrukcije i nadogradnje, koja je trajala oko tri godine i ukupno koštala gotovo milijardu eura. Danas je to moderan stadion, avangardnog dizajna i s novim tehnološkim mogućnostima, kakve može ponuditi malo koja sportska arena na svijetu.

Trenutačno može primiti nešto više od 83.000 gledatelja, a u njega je postavljen i travnjak koji se može potpuno rasklopiti i posložiti u dijelovima ispod razine tla, da bi se cijeli stadion mogao prilagoditi drugim sportovima. Jednom kada je travnjak uklonjen, na njegov prostor mogu se naslagati i nove tribine – pa se na istom mjestu, umjesto jedne nogometne utakmice, mogu paralelno  i neovisno održavati, primjerice, teniski meč i košarkaška utakmica.

Za održavanje nogometnog travnjaka, pak, brinu se sustavi navodnjavanja, ventilacije, grijanja i hlađenja, nadzorne kamere te posebna UV LED rasvjeta koja osigurava zdravlje trave i kada nije izložena sunčevim zrakama.

Nakon obnove stadion je dobio i pomični krov, koji je na premijernoj utakmici bio zatvoren zbog kiše. U njega je ugrađeno preko 35.000 tona materijala, a za jednu radnju zatvaranja ili otvaranja treba mu oko 35 minuta. Od tehnoloških dodataka ističe se veliki zaslon u 360°, smješten pod krov iznad svih tribina, površine čak 3.700 m2, a Real Madrid je za posjetitelje osigurao i mobilnu aplikaciju. Njome svaki gledatelj na stadionu može naručiti hranu i piće, prije, tijekom ili nakon utakmice, a naručeno će mu biti dostavljeno izravno na njegovo mjesto na tribini.

Stadion uključuje brojne dodatne sadržaje, trgovine, restorane, imat će i muzej, a sa svim tim i događajima koja će se tamo odvijati, vlasnici očekuju da će im donositi prihode više od čak 100 milijuna eura godišnje.

Na prvoj je utakmici na obnovljenom stadionu Santiago Bernabeu, povijesnoj i po tome što je igrana pod zatvorenim krovom, kapetan Realove momčadi bio naš reprezentativac Luka Modrić.