Sonyjev Hawk-Eye omogućit će automatsku detekciju zaleđa u nogometu

Tehnologija "oka sokolova" koja je do sada precizno utvrđivala položaj lopte prilikom postizanja pogotka u nogometu i dobro poslužila u tenisu kod određivanja auta, mogla bi se koristiti i za složenije situacije

Sandro Vrbanus nedjelja, 31. listopada 2021. u 06:00

Otkako je na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, kao na prvom velikom natjecanju, 2018. godine uveden VAR (Video Assistant Referee), sustav videotehnologije za pomoć sucima, njegova se upotreba proširila na gotovo sve glavne nogometne lige u svijetu. U primjeni je i u Hrvatskoj, no brojni su kritičari posljednjih godina isticali da ova tehnologija ipak ima svojih nedostataka. Kao najčešći se problem javlja nedovoljno precizno određivanje zaleđa.

Problemi sa zaleđem

Zaleđe je i inače najzahtjevnija situacija za ispravno dosuditi u nogometu, jer od linijskih sudaca zahtijeva istodobno praćenje pozicije lopte, igrača koji njome igra, igrača prema kojima lopta ide, te obično i nekoliko braniča – i to sve u pokretu i u djeliću sekunde. Iz tog je razloga, u sklopu uvođenja VAR-a, odlučeno da će se zaleđa posebno procjenjivati na temelju dostupnih video snimki, no problem je u tome što se odluka ne donosi automatski.

Naime, VAR operateri moraju zamrznuti sliku točno u trenutku igranja loptom te potom procijeniti je li napadač bio iza imaginarne linije obrane – a te linije se na ekranu iscrtavaju ručno. To dovodi do situacija u kojima VAR suci pogrešno povuku ove linije na ekranu, pa i sudačka odluka bude netočna, nepravedna, ili u najboljem slučaju kontroverzna.

Kad suci putem snimke odlučuju o milimetarskim zaleđima, o tome se obično priča još danima
Kad suci putem snimke odlučuju o milimetarskim zaleđima, o tome se obično priča još danima

Kako bi tome stali na kraj, u kompaniji Hawk-Eye Innovations, koja je u stopostotnom vlasništvu japanskog diva potrošačke elektronike Sonyja, predložili su novo tehnološko rješenje koje bi trebalo zamijeniti "slobodnu sudačku procjenu" onom – automatiziranom. Hawk-Eyeova tehnologija poznata je prije svega po videotehnologiji praćenja putanje loptice u tenisu i određivanja auta, a na nogometnim terenima ova je kompanija najveći svjetski pružatelj usluge "goal-line" tehnologije.

Oko sokolovo spremno za Katar 2022

Novi prijedlog koji su prezentirali svjetskoj krovnoj nogometnoj organizaciji FIFA-i navodno omogućava sličnu, samostalnu, procjenu zaleđa. Prema dostupnim informacijama sustav je spreman za uvođenje već na sljedećem Svjetskom nogometnom prvenstvu koje se igra krajem sljedeće godine u Kataru. Suci u VAR sobi bi odmah po incidentu dobili obavijest o tome je li se neki od igrača nalazio u zaleđu, a njihov bi zadatak bio tek provjeriti je li taj igrač aktivno utjecao na igru ili ne. Problematičnog i pogreškama sklonog ručnog iscrtavanja linija, dakle, više ne bi trebalo biti.

Praćenje skeleta igrača
Praćenje skeleta igrača

Novi je sustav već navodno testiran u Engleskoj (ali ne na "pravim" utakmicama"), gdje je Premier Liga već najavila da je korak bliže uvođenju ove tehnologije. Zagovornici toga da umjetna inteligencija pripomogne pri određivanju zaleđa kažu kako prosječno zaustavljanje igre zbog tog procesa sada traje oko 70 sekundi. Korištenjem "oka sokolova" to bi se značajno skratilo, a utakmice bi bile tečnije. Izbjeglo bi se i poništavanje velikog slavlja igrača nakon pogotka i općenito bi odluke bile ubrzane.