Spoj kazališta i proširene stvarnosti na bečkim ulicama

U sklopu novog kazališnog projekta „Orlando” svi zainteresirani moći će slijediti tragove istoimenog romana slavne književnice Virginije Woolf. Na pet postaja u središtu Beča bit će prikazane hibridne scene koje se sastoje od stvarnih lokacija i digitalnih elemenata

Bug.hr utorak, 1. kolovoza 2023. u 21:59
Temelji se na romanu Virginije Woolf 📷 © Glass Circle
Temelji se na romanu Virginije Woolf © Glass Circle

Građani i posjetitelji austrijske prijestolnice moći će se uputiti na putovanje kroz vrijeme i uroniti u svijet romana „Orlando” Virginije Woolf iz potpuno nove perspektive zahvaljujući tehnologiji proširene stvarnosti. Na pet javno dostupnih postaja u središtu grada očekuje ih hibridna pozornica koja se sastoji od stvarnih lokacija i digitalnih kazališnih elemenata koji uključuju slike, tekstove, izvedbe, video, svjetlosne instalacije i slično.

Postaje su zamišljene kao dio ture, a udaljene su oko 15 minuta hoda. Svaka se postaja sastoji od audiovizualnih predstava u trajanju od tri minute. Pritom će sudionici ture putem posebne aplikacije moći slijediti tragove „Orlanda”.

U svom satiričkom romanu slavna britanska spisateljica opisuje pustolovine mladog plemića koji je živio od 16. stoljeća od dvadesetih godina 20. stoljeća. Mladi se pjesnik na svom putovanju kroz vrijeme pretvara u ženu i upoznaje ključne predstavnike engleske književnosti.

Pritom bečki umjetnici u sklopu novog projekta tematiziraju ovu transformaciju, suočavanje s obiteljskom prošlošću, pitanje stereotipova i rodnih uloga, binarnog koncepta muškarca i žene te podrijetla i identiteta.