Standard bežične komunikacije NFC dobit će nadogradnju kroz narednih 5 godina

Plaćanja i druge aktivnosti koje se provode putem NFC-a u budućnosti će biti proširene novim mogućnostima, a komunikacija će raditi na pet do šest puta većim udaljenostima nego do sada

Sandro Vrbanus nedjelja, 25. lipnja 2023. u 10:18

Tijelo zaduženo za standarde u području komunikacije na bliskim udaljenostima, NFC Forum, ovoga je tjedna objavilo plan daljnjeg razvoja tehnologije i standarda poznatih kao Near Field Communication. Plan se odnosi na petogodišnje razdoblje, dakle do 2028. godine, tijekom kojega će se raditi na pet inicijativa za poboljšanje NFC komunikacija u budućnosti.

Veće udaljenosti i više funkcija

Kao prvo, plan je da se u NFC standard uvede mogućnost bežičnog punjenja uređaja snagom triput većom od dosadašnjih 1 W. Time će bežični uređaji moći biti raznovrsniji, manji i potpuno novih primjena. Nadalje, plan ove organizacije je povećati udaljenosti na kojima NFC komunikacija funkcionira, sa sadašnjih 5 milimetara na oko 30 mm. Smatraju da bi takva promjena olakšala i ubrzala transakcije, a sve bi interakcije bi bile jednostavnije za provesti jer korisnici ne bi morali više vrlo precizno pozicionirati mobitel i čitač jedan do drugoga – tj. beskontaktno plaćanje moći će se obaviti i postavljanjem mobitela blizu čitača, ne nužno dodirivanjem na za to predviđeno mjesto.

Otključavanje automobila ili hotelskih soba NFC-om sve je popularnije
Otključavanje automobila ili hotelskih soba NFC-om sve je popularnije

U planu je i dodavanje još više funkcija NFC-u, što znači da bi u budućnosti jedan dodir uređaja mogao poslužiti za obavljanje nekoliko akcija istodobno – primjerice, beskontaktnog plaćanja, preuzimanja računa, prijave na program lojalnosti i slično. O modernizaciji se priča i u pogledu dvosmjerne komunikacije, pa bi novi standard omogućio lako pretvaranje mobitela u POS uređaje, za primanje mobilnih plaćanja.

Na kraju, predlaže se i proširenje standarda na dijeljenje podataka o održivosti – time bi NFC čipovi na uređajima mogli dati informaciju o tome od čega su uređaji načinjeni i kako i se može reciklirati, jednom kada dođu do kraja svojeg životnog vijeka.

U radu NFC Foruma sudjeluje oko 400 kompanija, među kojima su najveći svjetski igrači u području tehnologije, primjerice Apple, Google, Huawei, Qualcomm i Sony.