Tanka infracrvena kamera nevidljivu svjetlost čini vidljivom i pretvara je u slike

Prodire kroz smog i maglu. Mapira krvne žile i prati otkucaje srca. Vidi kroz silicijske pločice i provjerava kvalitetu i sastav elektroničkih sklopova. Ovo su samo neke od mogućnosti ove nove tanke kamere

Mladen Smrekar petak, 7. svibnja 2021. u 06:00

Nova tanka infracrvena kamera koju je razvio tim istraživača s Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu otkriva kratkovalno infracrveno područje valne duljine od 1.000 do 1.400 nanometara, odmah izvan vidljivog spektra. Kratkovalno infracrveno snimanje ne treba miješati s termičkim snimanjem koje otkriva puno veće infracrvene valne duljine.

Kompaktno i jednostavno

Snimač djeluje tako što neko područje osvjetljava kratkovalnim infracrvenim svjetlom, a zatim niskoenergetsko infracrveno svjetlo koje se odbija natrag na uređaj pretvara u kraće valne duljine više energije koje ljudsko oko može vidjeti. Ukratko, nevidljivu svjetlost čini vidljivom.

Snimač pruža jasnu sliku krvnih žila dok bilježio otkucaje srca ispitanika
Snimač pruža jasnu sliku krvnih žila dok bilježio otkucaje srca ispitanika

Iako tehnologija infracrvene slike postoji već desetljećima, većina sustava je skupa, glomazna i složena te često zahtijeva zasebnu kameru i zaslon. Također se obično izrađuju od anorganskih poluvodiča, koji su skupi, kruti i sastoje se od otrovnih elemenata poput arsena i olova.

Nova infracrvena kamera prevladava ove probleme. Kombinira senzore i zaslon u tanki uređaj, čineći ga kompaktnim i jednostavnim. Izrađuje se pomoću organskih poluvodiča pa je jeftin, fleksibilan i siguran za upotrebu u biomedicini. Uz to, nudi bolju razlučivost slike.

Senzori i zaslon spojeni su u tanki, kompaktni i jednostavni uređaj
Senzori i zaslon spojeni su u tanki, kompaktni i jednostavni uređaj

Nova kamera, nedavno predstavljena u časopisu Advanced Functional Materials, vidi više kratkovalnog infracrvenog spektra, od 1.000 do 1.400 nanometara; ima jedan od najvećih zaslona, površine 2 kvadratna centimetra, a izrada povećanih prikaza jednostavna je i jeftina. 

Tanki slojevi poluvodiča

Snimač se sastoji od više nanometarski tankih poluvodičkih slojeva, složenih jedan na drugi. Ključna su tri sloja, izrađena od različitih organskih polimera: sloj fotodetektora, zaslon organske diode koji emitira svjetlost i sloj koji blokira elektrone između njih.

Sloj fotodetektora apsorbira kratkovalnu infracrvenu svjetlost i generira električnu struju. Ova struja teče do OLED zaslona, ​​gdje se pretvara u vidljivu sliku. Srednji sloj blokira elektrone i sprečava da OLED zaslon izgubi struju. A to uređaju omogućuje jasniju sliku.

U tipičnom IR sustavu za obradu slike treba vam detektorski niz za prikupljanje podataka, računalo za obradu tih podataka i zaseban zaslon za prikaz tih podataka. Zbog toga je većina postojećih sustava glomazna i skupa. U ovom uređaju postupak pretvorbe je elektronički pa omogućuje izravnu pretvorbu infracrvene svjetlosti u vidljivu u jednom tankom i kompaktnom sustavu. 

Multifunkcionalno i učinkovito

Uređaj je multifunkcionalan i učinkovit u pružanju optičkih i elektroničkih očitavanja. Primjerice, kad su istraživači osvjetljavali infracrveno svjetlo na stražnjoj strani ruke, snimač je pružao jasnu sliku krvnih žila ispitanika dok je bilježio otkucaje srca.

Uz to, infracrvena svjetlost prodire i kroz smog i kroz silicij, što autonomnim vozilima moglo pomoći da bolje vide po lošem vremenu, ili prilikom provjere ispravnosti silicijskih čipova.