Teslini inženjeri patentirali vodeno hlađenje i grijanje sjedala

U patentnoj prijavi predanoj u veljači ove godine navodi se kako bi vodeno hlađenje i grijanje automobilskih sjedala bilo u svakom pogledu bolje od zračnoga

Sandro Vrbanus četvrtak, 3. listopada 2019. u 12:25

Teslini inženjeri u veljači ove godine predali su patentni zahtjev u kojem se opisuje njihova inovacija vezana uz kontrolu temperature automobilskih sjedala. U Tesli predlažu da se umjesto dosadašnjih načina grijanja i hlađenja sjedala putem zraka počne koristiti sustav temeljen na vodi. Ventilacija kroz spužvu i više slojeva tkanine u sjedalima nije efikasna, ne može dobro odvoditi toplinu, a sustavi koji je pokreću nezgrapni su i zbog njih sjedala moraju biti debela.

Nasuprot tome, patent koji se ovdje opisuje doveo bi vodeno grijanje i hlađenje samo na one dijelove sjedala s kojima putnik dolazi u kontakt. Teslini stručnjaci zamislili su to ostvariti tako što će materijal za sjedala izvesti u dva sloja, pri čemu će kroz donji sloj moći prolaziti tekućina.

Iz patentne prijave
Iz patentne prijave

Sve što ovaj sustav za daljnje funkcioniranje treba jest element koji će grijati tekućinu u njemu, te pumpu. U slučaju kada je potrebno grijati sjedalo pumpa će kroz njega tjerati podgrijanu vodu, a kada se putnici zažele hlađenja ista ta voda će moći odvoditi toplinu iz sjedala (pretpostavljamo do kakvog izmjenjivača topline).

"Ovaj sustav kontroliranja temperature pruža niske troškove, nisku razinu buke i energetski efikasnu i učinkovitu metodu za hlađenje ili grijanje sjedala", navode u patentnoj prijavi.