THOR: američka "mikrovalka" testirana za borbu protiv rojeva dronova

Novo američko oružje za borbu protiv dronova koristi mikrovalove i uspješno je u neutraliziranju ne samo pojedinačnih letjelica, već i cijelih rojeva neprijateljskih dronova različitih vrsta

Sandro Vrbanus nedjelja, 21. svibnja 2023. u 07:05

Istraživački laboratorij američkog ratnog zrakoplovstva, AFRL, prošloga je mjeseca obavio pokaznu vježbu korištenja novog visokoenergetskog mikrovalnog oružja za neutralizaciju dronova, objavljeno je ovoga tjedna. Testiranje oružja nazvanoga THOR (Tactical High-power Operational Responder) dogodilo se u zračnoj bazi Kirtland u saveznoj državi Novi Meksiko, a sastojalo se od višestrukih simuliranih "napada" dronovima, i rojevima dronova, koji su imitirali napade u stvarnim uvjetima.

Snažno i trenutačno oružje

Iako THOR do sada nije bio testiran u takvim uvjetima, gdje ga se zasipa većim brojem dronova istodobno, to ga nije spriječilo da mete "skine" s neba svojim nekinetičkim oružjem, visokoenergetskim mikrovalnim pulsovima, objavljeno je iz AFL-a. THOR je, kažu, bio iznimno učinkovit u onemogućavanju roja dronova svojim široko usmjerenim zrakama, velikom snagom, kao i brzim pokretima, kojima je mogao pratiti i pogađati mete.

Razvoj oružja poput ovoga nužan je korak u vremenima kada je primijećena rastuća opasnost od napada rojevima manjih dronova, a u Pentagonu kažu kako rade na istraživanjima u više tehnoloških područja, kako bi adekvatno odgovorili na takve prijetnje. THOR je i dalje u ranoj fazi razvoja, no njegovi kreatori u ovom laboratoriju uvjereni su da demo jedinica koju imaju može poslužiti kao baza za daljnji razvoj tehnologije. Ona bi u budućnosti trebala postati još učinkovitija u obrani vojnog osoblja i zračnih baza diljem svijeta.

Ubojiti mikrovalovi

THOR je za sada izrađen u jednom primjerku, "upakiran" je u 6-metarski transportni kontejner, a lako ga može prevoziti, primjerice, transportni zrakoplov Lockheed C-130 Hercules. Jednom kada je postavljen na željenu poziciju, sustav u funkciju mogu staviti dva čovjeka unutar samo tri sata, a korisničko sučelje takvo je, da zahtijeva minimalni trening osoba koje će se njime služiti.

Protiv dronova bori se snažnim elektromagnetskim zračenjem u obliku kratkotrajnih pulsiranja mikrovalova, u trajanju na razini nanosekunde, koji su u stanju trenutačno onesposobiti elektroniku dronova. Do sada je u razvoj tehnologije uloženo oko 18 milijuna dolara.