Toyota u Europi pokreće inicijativu za korištenje vodika kao izvora energije

Toyota u kratkom vremenu očekuje deseterostruki rast obujma poslovanja s vodikovim gorivnim člancima, a s partnerima u Europi radit će na promoviranju te tehnologije i njezine široke primjene

Sandro Vrbanus četvrtak, 10. prosinca 2020. u 14:30

Toyota je ovoga tjedna objavila kako osniva novu europsku Poslovnu grupu za gorivne članke kroz koju će promovirati korištenje ove tehnologije, ali i poticati partnere na tom području na daljnji razvoj kako bi se povećala praktičnost vodikovih tehnologija te kako bi se smanjili troškovi iskorištavanja vodika kao energenta.

Potencijal vodika, koji bi trebao pomoći u ostvarenju društva s nultom emisijom, budi rastuće zanimanje i ulaganja širom svijeta, pri čemu tvrtke i potrošači podjednako postaju sve svjesniji pogodnosti koje vodik može donijeti. Kako bi maksimalno iskoristili prilike koje vodik pruža u Europi, Toyota Motor Europe (TME) je osnovala tematsku Poslovnu grupu.

Širenje dostupnosti vodika kao energenta

Zadatak ovog tijela, sa sjedištem u Bruxellesu, jest jačanje poslovanja s vodikom i pružanje podrške njegovom uvođenju u mobilnosti i druga polja, čineći ga dostupnim novim partnerima.

Govoreći na Toyotinom Kenshiki forumu prošli tjedan, Thiebault Paquet, Direktor poslovne grupe za gorivne članke je rekao: ''Prednosti vodika su jasne. Zato očekujemo da će naša globalna prodaja sustava gorivnih članaka rasti deseterostruko u kratkom roku, te smo značajno povećali naše proizvodne kapacitete. Toyota predvodi ulažući značajna sredstva u društvo vodika, kroz vozila s gorivnim člancima sljedeće generacije, otvaranje novih tržišta i novih primjena, otvaranje dodatnih proizvodnih kapaciteta gorivnih članaka i našu organizaciju, upravo ovdje u Europi."

Vodik u automobilima, brodovima, kamionima…

Toyota je jedan od predvodnika tehnološkog napretka u tehnologiji vodika, prije svega zahvaljujući predstavljanju modela Mirai, prve električne limuzine s vodikovim gorivnim člancima u prodaji na svijetu, još 2014. godine. Otada je Toyota nastavila razvoj sustava gorivnih članaka, smanjujući njihove dimenzije, njihovu težinu, ali i povećanjem gustoće energije. U 2021., sveobuhvatno poboljšani sustav će doživjeti svoju premijeru u sljedećoj generaciji Miraija.

Toyotina tehnologija može se koristiti i izvan automobila. Tako, primjerice, ona već sada pogoni kamione, flote gradskih autobusa, viličare i generatore. Provode se ispitivanja njezinog korištenja u brodovima i vlakovima. U Toyoti vjeruju da će ovakve aktivnosti kao i osnivanje Poslovne grupe pokrenuti potražnju za vodikom, što će smanjiti cijene i jačati isplativost infrastrukture dobave, koja će potom privući još kupaca.

Kroz novu Poslovnu grupu za gorivne članke, Toyota će usko surađivati s industrijskim partnerima, nacionalnim i regionalnim vladama i organizacijama radi poticanja razvoja vodikovih ekosustava i napretka prema cilju Društva vodika na korist svih.

📢 Windows 11

ACER Aspire 3

Ryzen 5 3500U, 12GB, 512GB SSD, Radeon Graphics, 15.6“ LED FHD, Windows 11.

3.999kn 530,76 € Kupi

📢 Windows 11

HP 255 G8

Ryzen 3 5300U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" LED FHD, Windows 11.

3.299kn 437,85 € Kupi

📢 12 rata bez kamata

ASUS ROG

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

Od 12339kn Kupi


HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

2 1/2-stazni podni zvučnici

REVEL F35

Sposobnost pružanja performansi dostojnih najzahtjevnijih sustava za zabavu, 35-20,000Hz, 6 Ohma, 90 dB, 30-180W.

15.999 kn 2.123,43 € Kupi

ANC naglavne slušalice

KEF Mu7

Čist, precizan zvuk visoke razlučivosti, intuitivne kontrole na dodir, jasno snimanje glasa, do 40 sati reprodukcije, Bluetooth 5.1.

2.999 kn 398,04 € Kupi