"Treniranjem mozga" vozača do boljih rezultata u utrkama

Nissan je proveo istraživanje, koje je pokazalo da ciljana elektrostimulacija mozga kod njihovih vozača Formule E dovodi do bržih reakcija te bolje izvedbe na stazi

Sandro Vrbanus subota, 14. listopada 2023. u 21:09

U automobilizmu je danas svaka desetinka sekunde dragocjena. Brže vrijeme ostvareno na stazi može se "izvući" iz performansi automobila ili vozača, a Nissanov tim Formule E otišao je i korak dalje – pa potencijal za ostvarivanje boljih rezultata pokušao "otključati" izravno u mozgu svojih vozača. Ovoga su tjedna tako predstavili prve rezultate svojeg revolucionarnog programa "Brain to Performance", koji je imao za cilj pokazati da "treniranje" mozga može dovesti do bolje izvedbe na stazi.

Njihovi podaci pokazuju da su vozači utrka, koji su sudjelovali u programu, pokazuju unaprjeđenje rezultata u domeni brzog donošenja odluka, imaju brže vrijeme reakcije, a otporniji su na zamor i stres. Sve to preslikava se i na njihovu izvedbu u bolidu, pa na stazi čine manje pogrešaka, maksimiziraju svoju brzinu i pokazuju veću konzistentnost u vožnji.

Proces i rezultati

Sve je počelo programom istraživanja tijekom sezone 2020/21, kada su izvedene prve studije i uspoređivane funkcije mozga "običnih" i trkaćih vozača. Nakon toga identificirane su razlike među njima i ispitivane mogućnosti elektrostimulacije ključnih dijelova mozga, kojima bi se poboljšale određene kognitivne funkcije. Projekt "Brain to Performance" pokrenut je u narednoj sezoni Formule E, stvaranjem pokusne i kontrolne skupine amaterskih vozača. Samo pokusna skupina dobivala je električni "trening" mozga, a u simulatorima vožnje nakon toga pokazala je čak 50% bržu vožnju i isto tako 50% brže učenje konfiguracije staze.

Prvi rezultati bili su pozitivni, pa je razvijen cijeli program treninga za profesionalne vozače, kojima je potom mozak prolazio elektrostimulaciju. Pritom su "ciljane" one regije mozga, koje su zaslužne za poboljšanje brzine reakcija, smanjenje pogrešaka u stresnim okruženjima, kao i za one koje se zna da reguliraju san (što smanjuje posljedice jet laga i nesanice).

Elektrostimulacija je rađena sustavno tijekom prošle sezone Formule E, a rezultati su potvrdili da tako "trenirani" mozak radi brže i jasnije, odnosno da metoda zaista dovodi do poboljšanja kognitivnih funkcija. Zaključeno je da bi dugotrajno "treniranje" moglo pomoći vozačima u optimiziranju izvedbe na trkaćoj stazi.

Ohrabreni pozitivnim rezultatima, u Nissanu planiraju za sljedeću sezonu Formule E elektrostimulaciju mozga uključiti u redovan program treninga za svoje vozače, a isto tako će ga prenijeti i u druge automobilističke kategorije u kojima se natječu. U konačnici, planiraju svoj program ponuditi i javnosti, razvijanjem novog sustava za poboljšanje vozačkih vještina, koji bi bio dostupan svim vozačima. "Rezultati nakon programa obuke iznimno su uzbudljivi i pokazuju da s pravim alatima možemo pomoći našim vozačima da dostignu svoj puni potencijal", kaže Tommaso Volpe, direktor Nissan Formula E Teama.