TSMC spreman na isporuku 5nm čipova, a oni od 3nm stižu 2022. godine

TSMC je otkrio svoje buduće planove koji uključuju dolazak 3-nanometarske tehnologije proizvodnje čipova u drugoj polovici 2022. godine

Matija Pavlić srijeda, 26. kolovoza 2020. u 15:30

Tvrtka TSMC nastavlja s napretkom što se tiče tehnologije proizvodnje čipova. Na godišnjem Technology Symposiumu predstavili su svoje planove za blisku budućnost.

TSMC već proizvodi čipove u 5-nanometarskom procesu (tehnologija nosi kodno ime N5), a glavni klijent što se tiče čipova proizvedenih u toj tehnologiji bi trebao biti Apple (za iPhone 12 seriju uređaja).

Na spomenutom simpoziju bilo je riječi i o 3-nanometarskom proizvodnom procesu s kodnim imenom N3, koji će se temeljiti na drukčijoj arhitekturi u odnosu na Samsungove planirane čipove (umjesto GAA strukture koju koristi Samsung bit će uporabljen FinFET).

Masovna proizvodnja N3 čipova mogla bi započeti negdje u drugoj polovici 2022. godine, a prve pametne telefone s čipovima temeljenim na toj tehnologiji valja očekivati krajem te godine.

U međuvremenu očekuje se i poboljšana 5-nanometarska tehnologija proizvodnje čipova (kodno ime N5P) koja će ponuditi čipove koji su 5% brži i 10% učinkovitiji, a početak njihove masovne proizvodnje zakazan je za iduću godinu. Zatim slijedi međukorak u obliku 4-nanometarske tehnologije (N4) koja će biti spremna početkom 2022. godine.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi