Ugljikovu nanocjevčicu transformirali u sićušni tranzistor, 25.000 puta tanji od ljudske kose

Poluvodičke ugljikove nanocjevčice mogle bi se koristiti za izradu energetski učinkovitih nanotranzistora za izradu mikroprocesora bez korištenja silicija

Mladen Smrekar petak, 24. prosinca 2021. u 14:05

Međunarodni istraživači izradili su sićušni tranzistor istovremenom primjenom sile i niskog napona koji je zagrijavao ugljičnu nanocjevčicu sastavljenu od nekoliko slojeva, sve dok se vanjske ljuske ne oljušte, ostavljajući samo jednoslojnu nanocijev.

Nove strukture

Toplina i naprezanje promijenili su "hilarnost" nanocjevčice, što znači da je preuređen uzorak u kojem su se atomi ugljika spajali kako bi formirali jednoatomski sloj stijenke nanocijevi. Rezultat nove strukture koja povezuje ugljikove atome bio je da se nanocjevčica transformirala u tranzistor.

Sićušni tranzistor napravljen je istovremenom primjenom sile i niskog napona
Sićušni tranzistor napravljen je istovremenom primjenom sile i niskog napona

"Pokazali smo da je moguće kontrolirati elektronička svojstva pojedinačne ugljične nanocjevčice", objašnjava profesor Dmitri Golberg, suvoditelj Centra za znanost o materijalima pri Tehnološkom fakultetu u Queenslandu. On vjeruje da bi ovo temeljno otkriće, opisano u časopisu Science, moglo pogurati razvoj sićušnih tranzistora za buduće generacije naprednih računalnih uređaja.


Poluvodičke ugljikove nanocjevčice mogle bi se koristiti za izradu energetski učinkovitih nanotranzistora za izradu mikroprocesora bez korištenja silicija, kaže vodeći autor dr. Dai-Ming Tang iz Međunarodnog centra za materijalnu nanoarhitektoniku u Japanu. 


Profesor Dmitri Golberg, suvoditelj  Centra za znanost o materijalima pri Tehnološkom fakultetu u Queenslandu
Profesor Dmitri Golberg, suvoditelj Centra za znanost o materijalima pri Tehnološkom fakultetu u Queenslandu

Značajni iskorak

Tranzistori koji se koriste za prebacivanje i pojačavanje elektroničkih signala često se nazivaju "građevinskim blokovima" svih elektroničkih uređaja, uključujući računala. Na primjer, Apple kaže da čip koji pokreće buduće iPhone sadrži 15 milijardi tranzistora.

Računalna industrija desetljećima je usredotočena na razvoj sve manjih tranzistora, ali se suočava s ograničenjima zbog silicija. Posljednjih godina istraživači su napravili značajne iskorake u razvoju nanotranzistora, toliko malenih da bi milijuni njih mogli stati na vrh igle.

Simulacija kvantnog transporta kroz spojeve nanocjevčica
Simulacija kvantnog transporta kroz spojeve nanocjevčica

"Minijaturizacija tranzistora do nanometarske skale veliki je izazov moderne poluvodičke industrije i nanotehnologije", kaže profesor Golberg. "Novo otkriće nije praktično za masovnu proizvodnju sićušnih tranzistora, ali ukazuje na nove mogućnosti korištenja termomehaničkih tretmana nanocjevčica za izradu sićušnih tranzistora sa željenim karakteristikama."

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi