Umjesto letećih - lebdeći automobili? Kinezi testirali maglev tehnologiju na cesti

Automobil od 2,8 tona lebdio je 35 milimetara iznad ceste zahvaljujući tehnologiji magnetske levitacije, zahvaljujući istraživačima s jednog kineskog sveučilišta, i to pri brzini od 230 km/h

Sandro Vrbanus srijeda, 14. rujna 2022. u 06:00

Kineska nacionalna informativna agencija Xinhua javlja kako su istraživači sa sveučilišta Southwest Jiaotong iz grada Chengdua, u provinciji Jiangsu na istoku te zemlje uspješno testirali – maglev automobil. Kombinacija automobila i posebno opremljene ceste stvorila je okruženje kakvo inače vidimo kod "lebdećih" vlakova. U automobilu je, naime, ugrađen niz permanentnih magneta, dok je cesta bila presvučena posebnim slojem vodiča, što je u konačnici omogućilo automobilu lebdenje nad njom.

Eksperimentalna tehnologija

Ova tehnologija tek je u začetku u ovakvoj primjeni, kažu istraživači, no već sada se pokazuje da funkcionira. Naime, testni putnički automobili su uz pomoć magneta lebdjeli 35 milimetara iznad ceste, vozeći pritom brzinama i do 230 km/h.

Najteži od osam testiranih automobila, od kojih je pet bilo pokretano ekološki prihvatljivim izvorima energije, težio je 2,8 tona, a uspio se zadržati iznad podloge na za to predviđenom dijelu ceste, dugom 7,8 kilometara.

Znanstvenici koji su organizirali ovaj eksperiment rade na projektu uštede energije za potrebe transporta, pa izučavaju može li se maglev tehnologija s vlakova preseliti i na putnička vozila. Prema njima, ovaj način pogona značajno bi mogao produžiti životni vijek automobila, smanjiti utrošak energije, a posebne maglev kolničke trake mogle bi dovesti i do smanjenja gužvi te spriječiti prometne zastoje. Izazova je, dakako, mnogo, a ovaj projekt poslužit će i kao studija izvedivosti za širu primjenu sličnih tehnologija.