Umreženi Android mobiteli poslužit će za detekciju potresa i slanje upozorenja

Google je pokrenuo prvu fazu svojeg projekta detekcije i upozorenja o potresima koji uključuje uporabu Android uređaja u tu svrhu

Matija Pavlić srijeda, 12. kolovoza 2020. u 06:00

Google pomoću svoje Android platforme polako stvara globalni sustav za detekciju potresa. S obzirom na broj korisnika Android mobilnih uređaja u svijetu Google je osmislio sustav koji će koristiti akcelerometar u tim uređajima, a uređaji će postati svojevrsna podatkovna točka za posebno stvoreni algoritam namijenjen detekciji potresa.

Čitav projekt podijeljen je na više manjih faza, prva faza koja je upravo pokrenuta uključuje partnerstvo s nadležnom američkom vladinom agencijom United States Geological Survey (USGS) kao i s Kalifornijskim uredom za hitne službe koja će slati upozorenja na Android uređaje u toj američkoj saveznoj državi.

Upozorenja se šalju pomoću postojećeg ShakeAlert sustava koji se bazira na podacima generiranim od strane tradicionalnih seizmometara. Kako se radi o skupim uređajima, a za mrežu upozorenja je potrebno puno takvih uređaja tu uskače Google sa svojim planom.

U drugoj fazi Googleovog projekta planirano je prikazivanje lokaliziranih podataka u Googleovoj tražilici, koji se baziraju na podacima prikupljenim s Android uređaja. Osnova te druge faze počiva na tome da će korisnici koji misle da su osjetili potres to idu provjeriti na Googleovu tražilicu. Kada se sustav uhoda u trećoj je fazi predviđeno slanje upozorenja o potresima na uređaje koji se nalaze na područjima gdje nema aktivnog sustava upozorenja baziranog na seizmografima.

Google tvrdi kako je njihov sustav sposoban locirati epicentar potresa te jačinu potresa, a osim spomenutih podataka korisnicima će pristići i osnovni podaci kako se zaštititi u slučaju potresa.

Dok su tradicionalni sustavi upozorenja sa seizmometrima skupi i vrlo precizni, Googleov sustav računa na Android uređaje koji su u odnosu na seizmometre široko dostupni i rasprostranjeni (manjak preciznosti nadoknadit će se brojnošću uređaja). Brzina Googleovog sustava što se tiče upozorenja je nekoliko sekundi blizu epicentra potresa do između 30 do 45 sekundi na lokacijama izvan epicentra.

Google će ovaj sustav upozorenja isporučiti putem Google Mobile Service platforme, što bi trebalo osigurati njegovu funkcionalnost na velikom broju Android uređaja u uporabi.

U daljoj budućnosti predviđeno je stvaranje API-ja baziranog na ovom sustavu detekcije potresa, što će se moći upotrijebiti za stvaranje nekakvog sustava koji bi na primjer mogao automatski zaustaviti dizalo na prvom sljedećem katu i otvoriti vrata, automatski zatvoriti dovod plina, spriječiti slijetanje zrakoplova, ili pak usporiti kretanje vlakova.