Yamaha najavljuje vanbrodski motor na vodik

Tehnologija unutarnjeg izgaranja vodika bit će posebno prilagođena ugradnji u ovaj tip motora, omogućit će im ugljičnu neutralnost te veću snagu za pogon brodica

Sandro Vrbanus srijeda, 13. prosinca 2023. u 06:00

Japanski proizvođač vozila i s njima povezanih tehnoloških rješenja Yamaha Motor na velikom će sajmu nautike Miami International Boat Show u veljači sljedeće godine prikazati prvi prototip svojeg budućeg proizvoda – vanbrodskog motora pogonjenoga vodikom. Taj će se motor uklopiti u strateški cilj kompanije, koja želi do 2050. godine postići ugljičnu neutralnost kroz cijeli svoj vrijednosni lanac i kroz korištenje njihovih proizvoda nakon što napuste tvornicu.

Unutarnje izgaranje vodika

Vanbrodski motor na vodik poseban je tehnološki izazov, kažu Japanci. Proizvodi u domeni nautike izloženi su vodi, pa stoga moraju biti posebno vodootporni, a zahtijevaju i daleko više pogonske snage nego oni koji pokreću vozila na kopnu. K tome, proizvodni zahtjevi postavljeni pred inženjere mogu se značajno razlikovati kad je riječ o primjeni. Motori tako moraju zadovoljavati različite specifikacije želi li ih se koristiti u rijekama, jezerima, morima ili oceanima, kao i kad je riječ o namjeni – od komercijalnog ribolova do rekreativne plovidbe.

Yamahina strategija ističe da je trenutačno elektrifikacija brodskog transporta oko 10 puta veći izazov od elektrifikacije kopnenog prijevoza, računato u količini energije koju je potrebno proizvesti za elektromotore. Postojeća baterijska rješenja za te primjene nisu adekvatna, jer im je energetska gustoća i dalje značajno niža nego kod fosilnih goriva, pa su se stoga oni odlučili okrenuti upravo vodiku. On će u tom motoru poslužiti za pokretanje cilindara, tj. izgarat će na način sličan izgaranju fosilnih goriva u konvencionalnim motorima, no bez stvaranja štetnih emisija.

Iz Yamahine strategije održivosti nautičke industrije
Iz Yamahine strategije održivosti nautičke industrije

Prvi vanbrodski motor na vodik pokušava odgovoriti na neke navedenih izazova, paralelno s ostvarivanjima ciljeva ugljične neutralnosti, pa je jasno da je riječ o poprilično složenom razvojnom procesu. Više detalja o njemu doznat ćemo u veljači. Najavljeno je i da će Yamaha nastaviti provoditi i promovirati istraživanje i razvoj tehnologija koje doprinose ekološkoj održivosti.