Neovisno HAKOM-ovo mjerenje mobilnih mreža: Mreža Hrvatskog Telekoma najbolja u Hrvatskoj

Prema neovisnom mjerenju kvalitete mobilnih mreža, Hrvatski Telekom ostvario je najbolje rezultate u svim kategorijama, iako razlike među tri glavna operatera nisu pretjerano velike

Bug.hr petak, 17. svibnja 2024. u 21:47

Mobilna mreža Hrvatskog Telekoma je ponovno prepoznata kao najbolja u Hrvatskoj. Potvrđuju to rezultati neovisnog mjerenja kvalitete mobilnih mreža u Hrvatskoj koje je organizirala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). Mreža Hrvatskog Telekoma je na pokazala najbolje performanse usluga glasovnog i podatkovnog prometa, u gradovima, malim gradovima, cestama i autocestama – pohvalili su se iz najvećeg telekoma u zemlji nakon objave rezultata.

Detaljni rezultati

S ukupno osvojenih 888,2 bodova Hrvatski Telekom je ostvario najbolji ukupni rezultat, s 64 boda više od A1 te 99,5 bodova više od Telemacha. U govornoj usluzi HT je ostvario 17,2 bodova više od A1 i 40,2 boda više od Telemacha, a u podatkovnom prometu 46,8 bodova više od A1 i 59,3 boda više od Telemacha.

Hrvatski Telekom je također ostvario i najbolje rezultate u sva četiri velika grada i to u svim parametrima, i u glasovnom i u podatkovnom prometu – Zagrebu (HT je ostvario ukupno 920 bodova; 70,6 bodova više od A1, 83,5 više od Telemacha), u Splitu (HT 903,7 bodova, 60,2 bodova više od Telemacha, 79,8 više od A1), u Rijeci (HT 899,3 bodova; 68,9 bodova više od A1, 103,8 više od Telemacha), i u Osijeku (HT 928,8 bodova; 54,5 bodova više od A1, 106 bodova više od Telemacha).

Nešto slabiji ukupni rezultat Telemacha, pripisuje se nedostatku govorne usluge koja se ostvaruje preko mreže četvrte generacije, VoLTE – Voice over LTE (4G). Cijelo mjerno izvješće dostupno je na stranicama HAKOM-a.

Vidljiva poboljšanja kod svih

Mjerenjem kvalitete mobilnih mreža u Hrvatskoj bio je obuhvaćen 31 grad te približno 5.000 kilometara cesta i autocesta u Hrvatskoj. Mjerenja su provedena tijekom veljače i ožujka ove godine, a provela ih je specijalizirana tvrtka Commsquare Hellas Ltd.

Testiranje je provedeno na prostoru na kojemu je nastanjeno približno dva milijuna stanovnika, odnosno preko 50 posto ukupne populacije. Maksimalni broj bodova iznosio je 1.000, od toga 600 bodova za podatkovne usluge i 400 bodova za glasovne usluge. Prilikom testiranja prikupljeno je oko 3.100 uzoraka za govorne usluge te više od 2.100 uzoraka po pojedinom testnom scenariju za podatkovne usluge po svakom operatoru, a mjerenja su obavljena uz pomoć drive test sustava, odnosno mjerenjem u vožnji.

Mjerenje je pokazalo je da su A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom i Telemach Hrvatska poboljšali svoje mobilne mreže u zadnjih godinu dana te su one i dalje vrlo dobre ili izvrsne u usporedbi s ostalim operatorima iz EU-a. Najvažniji pokazatelji kod sve tri mreže su izvrsni: glasovni i Whatsapp pozivi imaju postotak uspješnosti uspostave poziva od 99 posto, kao i preuzimanje datoteka ili učitavanje internetskih stranica. Najviša izmjerena prosječna download brzina interneta iznad je 370Mbit/s (najniža izmjerena prosječna je 211 Mbit/s), dok je najviša prosječna upload brzina 54 Mbit/s (najniža 36,5 Mbit/s).

Mjerenje kvalitete usluge u pokretnim javnim elektroničkim uslugama pokazalo je da su ukupne performanse mreža hrvatskih operatora na jednakoj razini kao i kod ostalih europskih operatora te da prate trend broja usluga dostupnih krajnjim korisnicima – zaključak je iz HAKOM-a.