Prema P3 mjerenju sada A1 ima "najbolju mobilnu mrežu" i najbrži download u fiksnoj mreži...

Na 20. godišnjicu postojanja ove telekomunikacijske kompanije objavljeni su rezultati P3 testiranja provedenog u najvećim gradovima i naseljima te na prometnicama...

Dragan Petric utorak, 2. srpnja 2019. u 16:45

A1 Hrvatska obilježava 20 godina poslovanja na domaćem tržištu, a kao vrhunac inovativnosti i ulaganja tijekom svih tih godina, predstavili su rezultate neovisnog međunarodnog istraživanja P3, prema kojem su osvojili certifikat P3 Best in Test za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj. Osim toga, A1 Hrvatska je prema istom istraživanju prepoznata kao pružatelj najbolje konvergentne usluge u Hrvatskoj; s najboljom mobilnom mrežom i fiksnom mrežom s najvećim brzinama preuzimanja sadržaja s interneta i minimalnom latencijom, stoji u pripoćenju koje su danas poslali iz ove kompanije. 

Istraživanje je provedeno u najvećim gradovima i naseljima, prometnicama te prikupljanjem podataka o kvaliteti usluge kod samih korisnika diljem Hrvatske. Mjerenjem glavnih parametara važnih za korisnike poput govorne usluge, kvalitete pristupa web stranicama, YouTube streaming servisa i preuzimanja sadržaja, A1 Hrvatska zabilježila je ukupno najbolji rezultat i time šesti put osvojila certifikat za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj. To potvrđuje kako privatni i poslovni korisnici u A1 mobilnoj mreži mogu bezbrižno uživati u superiornoj kvaliteti mobilne mreže, rekli su iz A1. 

 „Otkako smo zakoračili na hrvatsko tržište, kontinuirano ulažemo u inovacije i najmodernije tehnologije  kako bismo podržali najbolje korisničko iskustvo. To  potvrđuju rezultati istraživanja agencije Prizma CPI s kraja prošle godine prema kojemu su korisnici A1 najzadovoljniji kvalitetom mreže, kao i najnovije P3 istraživanje na razini cijele Hrvatske. Kontinuirano investiramo u razvoj mobilne mreže, a jedna od posljednjih je implementacija LTE Advanced Pro funkcionalnosti čime smo povećali kapacitete i omogućili mobilno surfanje do 1.35 Gbit/s na 4G mreži. Time smo već uoči samog početka turističke sezone osigurali maksimalan kapacitet na najopterećenijim lokacijama u kontinentalnom dijelu Hrvatske te brojnim turističkim mjestima“, poručio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska. Također, osvrnuo se i na rezultate P3 analize fiksne mreže: „U ovom rođendanskom trenutku, osim najbolje mobilne, ponosni smo pružatelj i najbrže fiksne mreže u Hrvatskoj. Bilježimo najveću brzinu preuzimanja podataka s interneta i najbolje vrijeme odaziva za aplikacije koje su osjetljive na kašnjenje, čime smo prvi izbor ljubitelja gaminga, eSporta i virtualne stvarnosti.“

Mobilnom A1 mrežom pokriveno je 99% populacije, od čega je 98% pokrivenost 4G mrežom. Naprednim se tehnologijama u 4G Advanced Pro mreži postižu brzine do 1,35 Gbps. A1 Hrvatska je prvi i jedini pružatelj nacionalne pokrivenosti NB IoT mrežom koja omogućava velikom broju uređaja slanje potrebnih informacija s lokacija gdje standardni mobilni signal nema prodornost, dodali su iz A1. 

Kada je u pitanju fiksna mrežna, A1 Hrvatska raspolaže s ukupno 13 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže te pokriva 530 tisuća kućanstva u više od 50 gradova super-brzim internetom do 500 Mbps u komercijalnoj upotrebi, stoji u priopćenju iz kompanije. 

„Certifikat P3 Best in Test rezultat je visokih ulaganja u modernizaciju i kvalitetu mreže te snažnih i kontinuiranih investicija prema uvođenju 5G tehnologije u Hrvatskoj. Cilj je stvoriti sustav najviše kvalitete i spremnosti za mrežu pete generacije koja će Hrvatskoj donijeti jednaku povezivost u svim dijelovima zemlje. Želimo da korisnici u ruralnim imaju iste uvjete kao i oni u urbanim dijelovima, da su im dostupne najnovije digitalne i telekomunikacijske tehnologije, kao i kvalitetnije obrazovanje za sve buduće generacije koje će biti nositelj daljnjeg napretka Hrvatske“, rekao je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska, zaključivši kako će A1 Hrvatska i u narednim godinama nastaviti donositi nova rješenja za korisnike i voditi ih kroz novo digitalno doba. Jednako tako, i dalje će biti pouzdan partner u digitalnoj transformaciji hrvatskog društva, kao i odgovoran član u zajednici.