Do kraja godine 80.000 kućanstava će imati HT-ov optički internetski priključak

Hrvatski Telekom je na konferenciji za medije predstavio svoj napredak u uvođenju 5G tehnologije, govorilo se o širenju optičke infrastrukture, te su se pohvalili s nagradom Speedtesta

Miro Rosandić srijeda, 15. srpnja 2020. u 00:04

Nakon duže pauze danas je Hrvatski Telekom održao konferenciju za medije na kojoj je bilo govora o trenutnim aktivnostima vodećeg domaćeg telekoma. Naglašeno je kako se, bez obzira na pandemiju i sve probleme koji su prošlih mjeseci zadesili cijelo gospodarstvo, HT nije ni za kunu smanjio planirane investicijske aktivnosti. Tako da se nastavlja intenzivna izgradnja optičke infrastrukture do kućanstava. U prvoj polovici godine, optičkom infrastrukturom je pokriveno 20.000 kućanstava i poslovnih subjekata, uključujući 80 posto Raba kao prvog gigabitnog otoka u Hrvatskoj. U tijeku je priprema i realizacija optičke infrastrukture na dodatnih 60.000 kućanstava i poslovnih subjekata do kraja godine.

5G

Uvođenjem najsuvremenije opreme u Hrvatskoj krajem 2019. godine je završena potpuna modernizacija mobilne mreže Hrvatskog Telekoma koja je spremna za 5G tehnologiju i napredne usluge budućnosti. Modernizacijom mreže stvoreni su i preduvjeti za ubrzano uvođenje 5G tehnologije na području cijele Hrvatske.

Prvu 5G testnu baznu postaju u Hrvatskoj HT je implementirao još u ožujku 2019. godine, a do danas je postavljeno 20 pilot baznih postaja (Samobor, Zagreb, Krk, Osijek) te se intenzivno radi na testiranju funkcionalnosti i performansi 5G tehnologije. U tijeku su i pripreme za komercijalni rad kada bude dodijeljen potreban radio frekvencijski spektar (očekuje se negdje tijekom 2021.). Hrvatski Telekom ima deset jedinstvenih 5G projekata u proteklih nešto više od godinu dana - video.

Pohvalili su se kako je ove godine Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj uveo tehnologiju dinamički dijeljenog spektra (DSS) koja omogućava korištenje postojećih 4G frekvencija za 5G tehnologiju, a što predstavlja ključnu pripremu za razvoj 5G-a u Hrvatskoj te umrežavanje i automatizaciju velikog broja uređaja poput senzora, robotiziranih strojeva, autonomnih vozila i slično.

Najbolji prema rezultatima Speedtesta

HT-ovci su bili posebno ponosni što su i ove godine dobili nagradu kompanije Ookla, kako kažu - svjetskog lidera u testiranju i analizi kvalitete pristupa Internetu. S više od 10 milijuna testova dnevno i gotovo 30 milijardi testova brzine putem Speedtest platformi od strane telekom korisnika diljem svijeta, Ookla ima najveću globalnu bazu podataka o performansama fiksnih i mobilnih mreža diljem svijeta, a sve im to serviraju sami korisnici.

Testiranje na Ookla Speedtest platformi je besplatno i preko nje korisnici testiraju mrežu putem koje pristupaju Internetu u stvarnom okruženju i na vlastitim uređajima, što na koncu daje ponajbolji uvid u njihovo stvarno iskustvo. Kako bi utvrdili tko pruža najveće brzine mobilne mreže Ookla je, tijekom prvog i drugog tromjesečja 2020. godine, usporedila rezultate više od 186.000 korisničkih testova provedenih na Speedtest iOS i Android mobilnim aplikacijama kod svih glavnih mobilnih operatora u Hrvatskoj. Analizirani su i rezultati više od 130 milijuna otisaka napravljenih putem Androida kako bi se utvrdilo koji operator ima najbolju pokrivenost mobilnom mrežom.

Hrvatski Telekom ostvario je najbolje rezultate u brzinama mobilnih preuzimanja i slanja podataka ove godine u Hrvatskoj, postigavši Speed Score od 70,71 Mbit/s s prosječnom brzinom od 86,05 Mbit/s za preuzimanje i 17,43 Mbit/s za učitavanje podataka.

Rezultati sa 243.273 lokacije u Hrvatskoj na mrežama svih mobilnih operatora pokazali su kako mreža Hrvatskog Telekoma ima najbolji Coverage Score s postignutih 816 bodova, odnosno mobilnu mrežu korisnicima dostupnu na 99,90 posto testiranih lokacija, dok je 4G mreža korisnicima dostupna na 91,40 posto testiranih lokacija.

Speed Score uključuje mjerenje brzine preuzimanja i učitavanja svakog pružatelja usluga kako bi se rangirala brzina mreže dok Coverage Score uključuje mjerenje dostupnosti i otiska svakog pružatelja usluga unutar zemlje.

Kontinuitet ulaganja u kvalitetu mobilne mreže Hrvatskog Telekoma najbolje se vidi iz priznanja koja dolaze od samih korisnika. Ookla nagrade reflektiraju osobno korisničko iskustvo zbog čega su globalno najcjenjeniji i najreferentniji pokazatelji kvalitete mobilne mreže. Izrazito smo ponosni što smo ove certifikate ostvarili tijekom Covid-19 pandemijskog vala koji je donio drastično povećanje telekomunikacijskog prometa. Hrvatski Telekom, kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, nastavit će s ulaganjima u gigabitnu budućnost Hrvatske uključujući implementaciju optike do kućanstava i 5G mrežu. Samo ove godine postići ćemo rekordne brojke u pokrivanju hrvatskih kućanstava optikom od 80.000 što je 60 posto povećanje u odnosu na prošlu godinu. Unatoč korona-situaciji ostajemo na realizaciji našeg inicijalnog investicijskog plana. Ove investicije su ključne za gospodarski oporavak Hrvatske i brzu tranziciju prema digitalnom društvu“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.