Iskušali smo Revolutov eSIM, rješenje za podatkovni roaming izvan EU

Svima onima, naviknutima da na putovanjima po Europskoj uniji ne moraju paziti na korištenje mobitela, izlet izvan zone "roaminga kao kod kuće" predstavlja izazov. Revolut odnedavno nudi elegantno rješenje

Sandro Vrbanus subota, 25. svibnja 2024. u 08:18

Europski "roaming kao kod kuće", dogovor država članica o ograničavanju cijena telefoniranja i prijenosa podataka na razini cijele Europske unije, vjerojatno je – uz slobodu kretanja preko granica – posljedica udruživanja 27 zemalja, koju većina Europljana najčešće osjeti na vlastitom džepu. Gotovo da se više ni ne sjećamo kako je to bilo otići u Sloveniju ili Austriju, pa pritom paziti na troškove roaminga, gasiti mobitel ili prijenos podataka, odbijati pozive… sve to je europskim dogovorom postalo prošlost.

Upravo zbog toga, poneki izlet izvan EU danas donosi novi izazov – kako ostati povezan 24/7, a ne platiti za to cijenu bubrega na ilegalnom tržištu. Već godinama se nude prilično jednostavne i povoljne opcije eSIM-a za putovanja, s ograničenim podatkovnim paketima, pa je na to tržište nedavno uskočila i popularna neobanka Revolut sa svojim rješenjem, nastalim u suradnji s mobilnom mrežom 1GLOBAL. Igrom slučaja ovog smo tjedna proveli neko vrijeme u Švicarskoj, zemlji gdje nam je naš operater ponudio "povoljnu" cijenu surfanja u roamingu: 0,39 eura za 100 kB.

2 SIM-a, 3 klika, 4 eura

Odlučili smo stoga aktivirati Revolutov eSIM, pa donosimo kratki osvrt. Kao prvo, Revolut bi ovdje mogao biti vrlo popularna alternativa Airalu, dosad najpoznatijem pružatelju usluga eSIM-a, jer ga više od 400.000 korisnika u Hrvatskoj već ima instaliranoga. K tome, ne moraju tražiti nove opcije plaćanja niti spajati vanjske kreditne kartice – u Revolutu će se svaki iznos skinuti s aktivnog računa u toj banci.

Nekoliko screenshota cijelog procesa, za lakše snalaženje u sučelju u kojem se ionako ne možete izgubiti. Vrijeme u vrhu ekrana svjedoči o tome koliko kratko zaista traje proces aktivacije
Nekoliko screenshota cijelog procesa, za lakše snalaženje u sučelju u kojem se ionako ne možete izgubiti. Vrijeme u vrhu ekrana svjedoči o tome koliko kratko zaista traje proces aktivacije

Za pokretanje eSIM-a potrebno je tek ući u izbornik "Lifestyle", odabrati eSIM i zemlju odredišta. Sve to možete odraditi od kuće, prije polaska na put. Budući da procedura aktivacije ne traje duže od 3 minute, možete je obaviti (kao mi) čekajući na ukrcavanje na let, ili pak tek kad stignete na destinaciju – možda i na kakvom lošem aerodromskom WiFi-ju.

U našem slučaju, bio nam je dovoljan najmanji paket (7 dana, 1 GB), koji Revolut nudi po cijeni od 4 eura. (Airalo za isto traži 4,5 eura). Odabrali smo paket, iznos je skinut s računa, i u doslovno tri klika eSIM je aktiviran.

Nakon toga slijedi još malo podešavanja u izborniku mobitela. Tamo je potrebno odrediti primarnu i sekundarnu mrežu te odabrati koja će se za što koristiti. Primarnom ćete vjerojatno ostaviti svoju domaću mrežu, odrediti da se na njoj obavljaju pozivi i šalju poruke (jer to Revolutov eSIM ne podržava). Za sekundarnu ćete odabrati 1GLOBAL i dedicirati je samo za mobilne podatke – i to je otprilike sve. Mobitel će se na obje mreže spojiti paralelno, ostvarit će vezu s mrežom 1GLOBAL čak i prije nego uđete u zemlju za koju ste kupili paket, a čim uhvati i signal iz te zemlje, pružit će vam puni pristup 4G ili 5G mreži.

Unutar Revolutove aplikacije potom možete provjeravati stanje potrošnje mobilnih podataka te dokupiti novi paket ako postojeći potrošite. Potpuna kontrola troškova, bez iznenađenja ili plaćanja pristupa Internetu suhim zlatom, čak i bez instaliranja nove aplikacije i upisivanja broja kartice – to je ukratko elegantna Revolutova ponuda eSIM-a, koja zaslužuje našu preporuku.