Novi Ericssonov softver omogućava da 5G NR funkcionira nezavisno od 4G mreža

Uz samostalni 5G NR ostvaruje se brža povezanost i trenutačni pristup širokim frekvencijskim pojasevima te bolje performanse

Bug.hr srijeda, 5. kolovoza 2020. u 06:30

Zahvaljujući komercijalnoj dostupnosti Ericssonovog samostalnog 5G NR softvera za srednje i niske pojaseve, pružatelji komunikacijskih usluga sada mogu koristiti puni potencijal 5G nove radijske tehnologije (NR). Spomenuti je softver nedavno postao globalno dostupan svim kupcima.

Uz pomoć ovog softvera, pružatelji komunikacijskih usluga sada mogu koristiti 5G NR bez potrebe za signalizacijskom podrškom LTE mreže u podlozi. To će pružateljima usluga omogućiti da 5G NR dodaju postojećim 4G lokacijama s jednostavnijom arhitekturom ili da neovisno pokrenu 5G u novim područjima poput tvornica, za podršku aplikacijama i uslugama za tvrtke. Sva Ericsson Radio System oprema implementirana od 2015. godine može podržati samostalni 5G NR samo pomoću instalacije softvera.

Do sada su 5G mreže bile pokretane u nesamostalnom načinu rada (NSA) s pozadinskim 4G mrežnim slojem za podršku potrebnoj signalizaciji. Samostalni 5G NR uklanja tu ovisnost o 4G. Uz samostalni 5G NR, brže mrežno povezivanje, jednostavnije upravljanje mobilnošću i neposredni pristup širokim 5G pojasevima nude još bolje korisničko iskustvo.

Per Narvinger, odgovoran za Ericssonove proizvode u području mreža kaže: „Prošle smo godine blisko surađivali s mnogim kupcima na uspješnom pokretanju nesamostalnih 5G mreža. One su omogućile veće brzine prijenosa podataka i nove slučajeve korištenja. Sada govorimo o sljedećem koraku u 5G evoluciji sa široko dostupnim softverom za podršku samostalnim 5G NR mrežama. Samostalni rad omogućit će još više slučajeva korištenja i aplikacija.“

Samostalni 5G NR omogućit će aplikacije koje zahtijevaju nisku latenciju poput proširene ili virtualne stvarnosti, pametne tvornice i povezanih vozila. Uz iznimno brzo vrijeme odgovora, samostalni 5G NR uređaj može se šest puta brže povezati na samostalnu 5G mrežu od uređaja koji radi na nesamostalan način što će omogućiti bolje korisničko iskustvo.

T-Mobile i Telstra su Ericssonovi dugogodišnji partneri koji su testirali Ericssonov samostalni 5G NR softver u njihovim mrežama u radu.

Abdul Saad, CTO u T-Mobile, izjavio je: „Samostalni 5G je sljedeći važan korak za bežičnu povezanost s potencijalom za potpuno novu serije budućih transformativnih aplikacija. Ponosni smo što smo, zajedno s Ericssonom i drugim tehnološkim inovatorima, predvodnici te se veselimo što ćemo samostalni 5G tijekom ove godine ponuditi našim kupcima.“

Channa Seneviratne, izvršni direktor za mrežni i infrastrukturni inženjering u Telstri kaže: „Samostalni 5G je važna prekretnica u evoluciji 5G i Telstra je sretna što s Ericssonom radi na razvoju novih mogućnosti ove tehnologije. Kao prvi koji smo u Australiji omogućili samostalni 5G, svjesni smo važnosti ove prekretnice i da će 5G biti ključan za stvaranje novih prilika za još bolje korisničko iskustvo i nove poslovne modele.“

Ericsson je postigao interoperabilnost samostalnog 5G s ključnim partnerima u ekosustavu. Očekuje se da će uređaji za samostalni 5G biti dostupni tijekom ove godine.