Novi sustav uzbunjivanja u Hrvatskoj: u subotu svi dobivamo testnu poruku

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) uvode MUP i Ravnateljstvo civilne zaštite, a cilj mu je osigurati brzu i pouzdanu komunikacija za upravljanje u kriznim situacijama

Sandro Vrbanus četvrtak, 1. lipnja 2023. u 06:00

Po uzoru na brojne strane zemlje i Hrvatska će dobiti sustav uzbunjivanja koji će građanima izravno na mobitele dojavljivati obavijesti o raznim kriznim situacijama. Najavljeno je to danas u Zagrebu, gdje je potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK).

Sustav će raditi uz pomoć mobilnih operatera, čiji predstavnici su također sudjelovali na njegovom predstavljanju. U slučaju kriznih situacija građanima će oni izravno na mobitele slati poruke i tako ih upozoravati na opasnosti na određenom području. "U određenom području će u danom trenutku svi korisnici mobilnih uređaja dobiti te poruke. Kroz sustav geolokacije će se moći pratiti koliko je ljudi na području koje je ugroženo ili će biti ugroženo. To će olakšati posao hitnim službama", izjavio je ministar Božinović

Prva poruka u subotu

Ove subote, 3. lipnja, građani Hrvatske dobit će prvu poruku iz sustava SRUUK, i to testnog karaktera. To je jedini način da telekomi ispitaju sustav i uobičajen je i u drugim zemljama. Testiranje će započeti u subotu u 9 sati u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a zatim će svakih pola sata na red doći druga županija.

Sustav SRUUK razvijen je u skladu s europskim direktivama i u suradnji s HAKOM-om, kako ne bi došlo do neovlaštenog korištenja podataka. Poruke će biti anonimizirane, pa nitko u državnom sustavu nema podatak kome su one upućene.

Uvođenje ovakvog sustava je jedan od zahtjeva EU, a EU je i sufinancirala izradu tog sustava s više od 7 milijuna eura. Iz MUP-a i Ravnateljstva civilne zaštite najavljuju kako će poruke u slučaju opasnosti dobivati svi korisnici mobilnih telefona na ugroženom području, što znači da će ih dobiti i stranci koji se nalaze na teritoriju Hrvatske u roamingu, najavljeno je danas. Poruke koje će se slati u slučaju krizne situacije spremne su na devet stranih jezika.