Telekomunikacije

Od danas možemo koristiti vlastitu mrežnu opremu za pristup Internetu. Evo što to znači

Davor Šuštić ponedjeljak, 1. siječnja 2024. u 07:15

Korisnici usluge fiksnog Interneta u Hrvatskoj od danas više nemaju obavezu korištenja mrežne opreme odabranog operatera. Evo kako vam to utječe na svakodnevicu...

Kao što smo nedavno pisali, HAKOM je u novom Pravilniku o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, koji je opravo stupio na snagu, odredio kako će davatelji telekomunikacijskih usluga (ISP-ovi) u fiksnim mrežama korisnicima morati dopustiti korištenje vlastite terminalne opreme. Drugim riječima, od danas vas vaš pružatelj usluge fiksnog Interneta više ne može natjerati da koristite njegov router, ako to ne želite. Za prosječnog čovjeka ta informacija nema gotovo nikakav značaj, jer će se većina i dalje oslanjati na opremu i punu korisničku podršku svojeg ISP-a. Međutim, ubrajate li se u iole naprednije korisnike (ako ste razumjeli sve dosad napisano, taj ste), za vas se radi o itekako dobrodošlom novitetu.

Zapravo se ne radi o HAKOM-ovoj odluci u doslovnom smislu, već o rezultatima projekta Router Freedom, koji se provodi na teritoriju Europske unije, a usvaja principe net neutralityja. Odnosi se isključivo na "čistu" fiksnu internetsku uslugu, što znači da ne obuhvaća pakete usluga koji, uz internetsku konekciju, uključuju telefoniju i IPTV.

Što se mijenja?

Routeri davatelja internetske usluge sa sobom donose nekoliko ograničenja. U pravilu se radi o nešto starijim uređajima, koji su odabrani zbog (teoretske) zrelosti firmwarea i dokazane pouzdanosti. Međutim, zbog toga oni nikad ne nude najnovije trenutačno dostupne mrežne tehnologije, poput podrške za aktualni Wi-Fi standard – trenutačno je to Wi-Fi 7. Naravno, budući da se router ISP-a dobiva "besplatno", možete biti sigurni da nećete dobiti primjerak iz više kvalitativne kategorije, što ćete u praksi osjetiti već u osnovnim aspektima, poput dometa i cjelokupnih performansi bežične mreže.

Zašto je to bitno?

Korisnički pristup konfiguracijskom sučelju svojih routera ISP-ovi u pravilu limitiraju na najnužnije, poput promjene naziva i lozinke bežične mreže. Susreli smo se sa slučajevima kad nije bilo moguće odraditi ni rudimentarni port forwarding, bez kontaktiranja korisničke podrške i natezanja s agentima, kako bi se to izvršilo od strane ISP-a, u "nevidljivom" dijelu konfiguracijskog sučelja. Na isti način uporniji među nama dosad su postizali da ISP svoj router prebaci u takozvani bridge način rada, gdje on samo "prosljeđuje" internetsku konekciju našem vlastitom routeru te mu prepušta sve zadatke upravljanja kućnom lokalnom žičnom i bežičnom mrežom.

Sve te nevolje više neće postojati. Budući da nam davatelji fiksne internetske usluge odsad moraju omogućiti korištenje vlastitog routera, svatko od nas dobiva slobodu odabira routera koji mu ispunjava potrebe, u smislu broja i brzine fizičkih konektora, podržanih bežičnih standarda, performansi bežične mreže, kao i dodatnih mogućnosti, poput detaljnog upravljanja žičnim i bežičnim sučeljima, roditeljske kontrole, prioritizacije mrežnog prometa, kreiranja bežične mreže za goste, povezivanja vanjskih uređaja s ciljem njihovog mrežnog dijeljenja (pisači, USB diskovi), VPN tuneliranja, VLAN-ova, i tako dalje.

Samostalni odabir routera također nam omogućava plansko građenje kućne mrežne infrastrukture. Tako, primjerice, u zahtjevnijim okolinama možemo odabrati router i jedan ili više bežičnih mesh čvorova istog proizvođača, koji će međusobno uredno surađivati. Kupimo li, primjerice, Asusov router i dva mesh čvora, dom će nam biti pokriven s efektivno tri mesh čvora, umjesto s dva, što bi bio slučaj da koristimo ISP-ov router i dva navedena mesh čvora. Asusove uređaje navodimo jer smo ih recentno testirali; na isti način surađuju moderni uređaji svih drugih relevantnih proizvođača mrežne opreme.

Spomenute promjene rezultirat će povećanjem ponude routera na domaćem tržištu, stoga za naredne mjesece pripremamo veći usporedni test aktualnih modela.

Koji su nedostaci?

Temeljni nedostatak korištenja vlastite opreme, namjesto ISP-ove, jest izostanak korisničke podrške. To je ujedno i glavni razlog zašto će stvarnu korist od opisanih promjena imati samo iskusniji korisnici, koji su sami sposobni dijagnosticirati i otkloniti probleme u radu kućne mreže. Davatelji usluge neće imati način da pristupe vašem routeru (što iskusniji korisnici doživljavaju kao jednu od prednosti korištenja vlastite opreme), da provjere kako je on konfiguriran, obave njegovo resetiranje, ili izvrše ijedan drugi zahvat vezan uz njegov rad.

Drugo i mnogima podjednako važno, prihvaćanje ISP-ovog routera bit će jeftinije od kupnje vlastitog, osobito u usporedbi s nabavkom kućnog routera više klase, čije cijene kreću od oko 300 eura, ili nekog još ozbiljnijeg, profesionalnog modela.

Najzad, valja imati na umu da čak ni novi HAKOM-ov Pravilnik ne podrazumijeva potpunu autonomiju od ISP-ove mrežne opreme. Pravilnikom je definirano kako operateri zadržavaju pravo korištenja vlastitog modema – uređaja koji će dolazni signal pretvoriti u onaj s kojim vaš router znade raditi – u svim okolinama gdje za to postoji opravdan razlog. Ako nećete kupovati router s integriranim modemom

Kako će sve to izgledati u praksi, vidjet ćemo u narednim mjesecima, s pojavom prvih korisnika koji će se odlučiti na korištenje vlastite mrežne opreme. Ako ćete biti jedan od takvih, pozivamo vas da nam u komentarima prenesete čitavo iskustvo!