Telekomi će od siječnja morati dozvoliti korisnicima instalaciju vlastite terminalne opreme

Modemi i routeri koje telekomunikacijski operateri isporučuju krajnjim korisnicima više neće biti obavezni. Od 1. siječnja operateri će morati omogućiti upotrebu vlastite opreme onima koji to žele

Sandro Vrbanus petak, 22. prosinca 2023. u 07:45

Novi HAKOM-ov Pravilnik o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga stupa na snagu 1. siječnja 2024. godine, a u njemu – jedna zanimljiva i naprednim korisnicima telekomunikacijskih usluga zanimljiva promjena.

Korisnici tih usluga u nepokretnoj mreži od početka sljedeće će godine dobiti mogućnost korištenja vlastite terminalne opreme, poput modema i routera za pristup širokopojasnom Internetu, umjesto opreme koju im je isporučio operater. Korisnici koji su i do sada koristili vlastite routere u "bridge" modu, dakle, moći će u potpunosti izbaciti opremu operatera i oslanjati se samo na onu vlastitu.

Pritom će, kako je definirano u Članku 30. tog Pravilnika, krajnjim korisnicima morati biti javno dostupni svi potrebni podaci za spajanje vlastite opreme, a ukoliko je potrebno da krajnji korisnici moraju dostaviti podatke o opremi zbog provjere interoperabilnosti, proces dostave podataka mora biti jasno naveden.

Operateri u iznimnim i opravdanim slučajevima mogu zahtijevati uporabu vlastitog mrežnog terminala (ONT) prilikom pružanja usluge putem svjetlovodne (optičke) mreže, navodi se u Pravilniku.