Pitali smo tri vodeća telekoma hoće li, i kada, podići cijene, evo odgovora

U valu poskupljenja koji je zahvatio Hrvatsku i svijet, gotovo je neminovno da će uz hranu i energente poskupjeti i usluge, poput onih digitalnih. Evo kako na to gledaju Telemach, HT i A1

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. lipnja 2022. u 09:38

Vođeni činjenicom da je došlo do velikog poskupljenja energenata i gotovo svih inputa u poslovanju, obratili smo se vodećim domaćim telekomima s pitanjem – hoće li i oni poskupjeti svoje telekomunikacijske usluge. U nastavku prenosimo izjave iz Telemacha, A1 i Hrvatskog Telekoma, onim redom kako su nam pristigle i onako kako su ih sami sročili.

A1: Homebox skuplji 20 kuna

A1 Hrvatska kontinuirano ulaže u poboljšanje svoje ponude i usklađivanje s potrebama korisnika za pouzdanim pristupom, sve većim brzinama i količini prijenosa podataka. Zbog nepovoljne situacije na tržištu koja se ogleda u poskupljenju energenata i sirovina, sva navedena poboljšanja zahtijevaju povećana ulaganja, a samim time rastu i troškovi poslovanja. Iz navedenih razloga, od 1. srpnja 2022. povećava se količina internet prometa u svakom paketu za dodatnih 100 GB, dok se istovremeno uvećava naknada za 20 kuna mjesečno (PDV je uključen u navedenu cijenu).

U skladu s odredbom članka 42.a. stavka 10. Zakona o elektroničkim komunikacijama, korisnici na koje se odnosni povećanje cijena, a imaju ugovornu obvezu, mogu zatražiti raskid ugovora bez naknade za prijevremeni raskid do 30. lipnja 2022. Odluka o povećanju mjesečne naknade transparentno je komunicirana korisnicima Homebox usluga. Vjerujemo da korisnici prepoznaju ulaganja u kvalitetu mreže i usluga te da će im dodatni internet promet omogućiti još bezbrižnije surfanje kod kuće ili kamo god ponesu svoj Homebox.

Hrvatski Telekom: manje izmjene od 1. lipnja

S obzirom na ekonomska kretanja i ograničenja vezana uz pružanje zero rated sadržaja, HT je napravio manje cjenovne izmjene u portfelju mobilnih usluga, pri čemu smo korisnicima istodobno omogućili dodatne pogodnosti u vidu više GB podatkovnog prometa kao i pristup 5G mreži u svim novim tarifama za privatne korisnike. Više informacija o tome što sve sadržavaju tarife od 1. lipnja: link

Telemach: od 1. srpnja 3 do 8 kuna skuplji

Unatoč tržišnim poremećajima uzrokovanim pandemijom i zatvaranjem gospodarstva, Telemach nije mijenjao cijene svojih usluga od 2020. godine. Kao kompanija uvijek nastojimo našim korisnicima pružiti najbolju vrijednost za novac pa smo tako početkom 2022. udvostručili gigabajte u START i TOP mobilnim paketima, bez dodatne naknade, za sve nove i postojeće korisnike.

Telemach, također, kontinuirano ulaže u kvalitetu mrežne infrastrukture mreže što je vidljivo i iz gotovo 3,5 milijardi kuna ukupne investicije u modernizaciju i izgradnju cjelokupne mrežne infrastrukture, sve kako bismo korisnicima pružili najbolje korisničko iskustvo.

Sada, od 1. srpnja 2022., ponuda u našim najtraženijim mobilnim paketima obogaćena je novim uslugama te se iznos mjesečnih naknada povećava u rasponu od 3 do 8 kuna (PDV uključen). Korisnici START/TOP/UNLIMITED i UNLIMITED PRO paketa ubuduće će imati zaštitu prilikom surfanja kao i roditeljsku zaštitu kojom mogu zaštititi linije koje se nalaze na Telemach mobilnoj mreži. Pretplatnici koji imaju ugovornu obvezu, a ne žele nastaviti koristiti novu uslugu, do 30. lipnja mogu raskinuti ugovor bez penala.