Sve o 5G tehnologiji u Hrvatskoj na jednom mjestu

HAKOM je na svojim internetskim stranicama objavio poseban dio posvećen razvoju i mogućnostima primjene koje pruža 5G tehnologija

Sandro Vrbanus utorak, 19. svibnja 2020. u 14:38

5G telekomunikacijske tehnologije sve češće se spominju u medijima, a prema raznim teorijama zavjere i reakcijama javnosti prilično je jasno da prosječan korisnik nije upoznat s detaljima i načinom funkcioniranja ovih bežičnih mreža nove generacije. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) stoga je na svojim internetskim stranicama objavila poseban dio posvećen razvoju i mogućnostima primjene koje pruža 5G tehnologija. Podsjetimo, ranije su zbog širenja raznih dezinformacija bili primorani objaviti i posebnu obavijest koja je demantirala ikakvu povezanost 5G tehnologija i pandemije koronavirusa.

Na novom mrežnom mjestu HAKOM sada je objedinio sve opće informacije o novoj generaciji mreža pokretnih komunikacija, o razlozima i načinu njihove primjene, a moguse pronaći i podaci iz 5G strategije Europske unije i oni o planovima Republike Hrvatske za njezinu implementaciju. Među ostalim, na ovim stranicama moći ćete pronaći i lokacije 5G baznih stanica u Hrvatskoj, kao i podatke o utjecaju ove tehnologije na zdravlje ljudi, sa svim relevantnim linkovima.

Čemu služi 5G?

5G je nova generacija mreža pokretnih komunikacija koja se oslanja na već postojeće tehnologije, ali donosi puno novih primjena. 5G omogućava značajno brži pristup Internetu, puno veći broj povezanih uređaja te vrlo pouzdanu komunikaciju s malom latencijom. Osim ova tri poboljšanja o kojima se najčešće govori, 5G mreža dodatno omogućuje tzv. "network slicing", odnosno dodjelu prijenosnih resursa prema prioritetima, što će biti iznimno važno za budući Internet stvari ili posebne službe.

Gdje se 5G testira u Hrvatskoj?

HAKOM je privremene dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskom pojasu 3,6 GHz izdao za potrebe tehničkog ispitivanja 5G tehnologije na područjima Grada Zagreba uključujući područje Grada Samobora i Grada Svete Nedelje te ZL Franjo Tuđman, Grada Osijeka, Grada Rijeke, Grada Splita, otoka Krka, Grada Dubrovnika, Grada Hvara, Grada Novalje, Grada Jastrebarskog, Grada Raba i Grada Bjelovara. Točne lokacije baznih postaja možete pronaći na ovom mjestu.