Uskoro biste mogli dobiti prvu pravu poruku iz sustava SRUUK

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama, nakon nedavnog slanja probnih poruka, od petka u ponoć u punom je pogonu. Budući da istodobno stiže veliko nevrijeme, mogao bi odmah i u "akciju"

Sandro Vrbanus petak, 4. kolovoza 2023. u 14:53

Prije dva mjeseca provedeno je bilo prvo testiranje sustava SRUUK (Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama), putem kojeg su građani (iako ne svi) dobili probne poruke na svoje mobitele. Nakon toga na sustavu su tijekom lipnja i srpnja otklonjeni uočeni nedostaci, a nadležni su odredili i tko je zadužen za donošenje odluka o slanju poruka u kritičnim situacijama.

U slučaju elementarne nepogode, odluku donosi DHMZ. Kod požara to čini glavni vatrogasni zapovjednik, a ako je posrijedi poplava, onda je za to zadužen glavni rukovoditelj obranom od poplava. Predviđeni su i slučajevi ako se radi o terorističkim djelovanjima, kada odluku o slanju poruke donosi glavni ravnatelj policije.

Prvi pravi test

Od ovoga petka, 4. kolovoza u ponoć, svi operateri i uključeni u projekt stavili su SRUUK u funkciju, tako da će on s prvim minutama subote, 5. kolovoza, biti potpuno operativan i spreman za slanje poruka u kritičnim situacijama. Zanimljivo, istoga dana očekuje se dolazak još jednog ozbiljnog nevremena sa zapada. Samim time, DHMZ (koji je već izdao upozorenje zbog ciklone, značajnih oborina i mogućnosti poplava) bi mogao već prvog dana rada ovog sustava odlučivati o slanju prve "prave" poruke upozorenja građanima.

Sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura na predstavljanju početka rada SRUUK-a izjavio je kako bi u slučaju Zagreba, gdje postoji oko milijun korisnika, moglo proći oko 45 minuta dok takve poruke stignu svima.

Svaki od tri mobilna operatera, naime, može isporučiti najviše 200 SMS poruka u sekundi uz dodatna ograničenja propusnosti po pojedinoj baznoj stanici. Uzimajući u obzir tržišne udjele operatora, to znači da bi se poruke trebale isporučiti kako slijedi:

  • Grad Zagreb i Zagrebačka županija – 1,1 mil. korisnika, cca 45 min. od slanja (HT 45 min, A1 35 min, Telemach 20 min)
  • Grad Split – 235 tis. korisnika, cca 10 min. od slanja (HT 10 min, A1 8 min, Telemach 5 min)

Vrijednost projekta SRUUK je, podsjetimo, 8,3 milijuna eura, od čega Europska unija sufinancira projekt sa 7,1 milijun eura bespovratnih sredstava.