Hrvatski TV kanali u priobalju moći će se gledati bez smetnji iz Italije

Rad hrvatskih televizijskih nakladnika od srpnja više neće ometati talijanski signali, budući da je Italija prestala emitirati na gotovo svim hrvatskim frekvencijama. Posljednje dvije gase se krajem lipnja

Sandro Vrbanus petak, 13. svibnja 2022. u 13:59

Dobra vijest za sve stanovnike hrvatskog priobalja stiže iz HAKOM-a. S početkom srpnja ove godine rad hrvatskih televizijskih kuća i prijem njihovog signala duž hrvatske strane jadranske obale trebao bi biti neometan od strane talijanskih odašiljača.

Naime, hrvatska je regulatorna agencija još od travnja zabilježila značajan napredak u uklanjanju većine talijanskih UHF TV smetnji. Do sada je talijanska strana prestala s odašiljanjem na gotovo svim hrvatskim UHF TV kanalima u pojasu 700 MHz te u pojasu 470 – 694 MHz duž jadranske obale. Preostala dva kanala koji se emitiraju u pojasu 700 MHz (K-55 i K-57) planiraju se isključiti do 30. lipnja 2022.

Od ljeta čišći signal

Smetnje, koje su uzrokovali međunarodno neusklađeni talijanski odašiljači, desetljećima su stvarali probleme prijmu hrvatskih radijskih i televizijskih programa, a HAKOM je, uz neprestana mjerenja i prijave upućene talijanskoj administraciji, na problem ukazivao u bilateralnim i multilateralnim pregovorima i djelovanjem u sklopu međunarodnih institucija, ITU-a i savjetodavne Skupine za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom (RSPG) Europske komisije.

Dio problema riješen je početkom 2017., no i dalje su se nastavila emitiranja signala s velikog broja međunarodno neusklađenih odašiljača u UHF pojasu, koristeći hrvatske TV frekvencije. Tijekom posljednjeg desetljeća HAKOM uputio više od 7000 prijava smetnji administraciji Italije sa zahtjevom za njihovim uklanjanjem.

Smetnje i za 5G mreže

Republika Hrvatska je, putem HAKOM-a, postala prva zemlja u europskoj uniji koja je koristila njihov instrument u rješavanju smetnji, sukladno Europskom zakoniku elektroničkih komunikacija. To je bilo posebno važno jer je HAKOM planirao i proveo postupak javne dražbe za dodjelu pojasa 700 MHz za 5G mreže u kolovozu 2021. Postupkom dražbe operatorima su izdane dozvole za uporabu RF spektra i započela je implementacija 5G mreža u Republici Hrvatskoj.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-sistemski bass reflex zvučnici

KEF LS50

Najprecizniji, impresivan zvuk, Uni-Q 12. generacije s MAT nizom drajvera za iznimnu akustičnu točnost, 47 Hz - 45 kHz, 40-100 W, 8 Ω, 85 dB.

7.399 kn 9.749 kn Kupi

7.2-kanalni AV receiver

MARANTZ NR1711

Tanak dizajn, iznimne performanse, 8K Ultra HD, HEOS, 90W po kanalu, eARC HDMI, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2.

6.799 kn Kupi