Po našoj priči o korištenju Commodorea 64 u ratnom Vukovaru snimljen dokumentarni film

Članak koji smo objavili na našem portalu prije četiri godine poslužio je kao inspiracija za dokumentarni film o domišljatosti kojom je staro računalo s modemima i radiostanicama pretvoreno u koristan alat

Sandro Vrbanus srijeda, 17. studenog 2021. u 17:54

Prije četiri godine, nekoliko dana uoči Dana sjećanja na Vukovar, pozornost nam je privukla zanimljiva, do tada neispričana priča o korištenju rudimentarne informatičke tehnologije za vrijeme Domovinskog rata. Neočekivani "junak" ove priče bio je Commodore 64, s čijim smo vlasnikom tada pričali o događajima iz 1991. godine.

"Uz klasične radio veze koje je svako mogao prisluškivati, pogotovo neprijateljske snage, moj otac se dosjetio da bi u ovom slučaju dobro poslužio spomenuti paket radio. Pokupio je svu opremu od kuće, spakirao na zadnje sjedalo golfića i odvezao direktno u podrum Mimoze – upravne zgrade PIK-a Đakovo. S kolegama radioamaterima i elektroničarima, programerima, nakon što im je objasnio koje su sve mogućnosti ove tehnologije, smislili su plan. Komodorac je spojen putem paket radio modema na očevu radiostanicu Kenwood TR-7850, svi podaci koji su slani su bili kodirani tada impresivnom 128-bitnom enkripcijom, i slani u vukovarski stožer", pričao nam je tada Danko Kočiš, koji je u vrijeme ratnih zbivanja bio još dječak.

S weba na film

Našu priču pročitao je tada i filmaš Tomislav Brdjanović. "Ideju za film pronašao sam slučajno čitajući jedan članak na Internetu u kojem je rečeno da se Komodorac koristio kao komunikacijski stroj u bitci za Vukovar i to za vrijeme opsade kao jedini sigurni kanal komunikacije. Odmah sam ostao paf, jer imam osobnu priču s Vukovarom", kazao je nedavno za Večernji.

Hakeri rata

S kolegom Nikolom Kuprešaninom krenuo je u istraživanje ove teme i kroz nekoliko godina snimio "drugačiji" film o Vukovaru i Domovinskom ratu, koji se bavi amaterskom informatičkom temom i sustavom kriptirane komunikacije koja je osmišljena u nuždi.

Rezultat njihovog rada je dokumentarni film Hakeri rata, priča o zaboravljenoj, ali uzbudljivoj epizodi obrane Vukovara. Hrvatska radiotelevizija prikazat će ovaj film večeras, 17. studenoga, u 21:05 na prvom programu HRT-a.

Scenaristi i redatelji su Nikola Kuprešanin i Tomislav Brdjanović, a direktor fotografije Lutvo Mekić. Grafička animacija: Saša Jungić, glazba: Dušan MaksimovskiVladimir Krajač i Aco Škrinjar.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi