Postojeći DVB-T signal bit će ugašen prije Europskog nogometnog prvenstva

HAKOM je prihvatio prijedlog OiV-a pa će stari DVB-T signal biti ugašen 25. svibnja, umjesto 1. srpnja sljedeće godine

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 21. listopada 2019. u 16:51

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) donijela je odluku o prihvaćanju zahtjeva Odašiljača i veza (OIV) za nešto raniji rok početka korištenja radijskih frekvencija za odašiljanje televizijskih programa u novom DVB-T2 sustavu s H.265/HEVC standardom kodiranja. Novi rok u dozvoli izdanoj OIV-u pomaknut je s 1. srpnja na 25. svibnja 2020., od kada će početi prelazak na novi sustav po odašiljačkim regijama, a prelazak bi trebao završiti prije početka Europskog prvenstva u nogometu, objavljeno je danas.

O zahtjevu OiV-a za odgodom izvještavali smo prošloga mjeseca kada su odgovorni shvatili da bi prelazak na novi standard emitiranja 1. srpnja mogao značajno poremetiti planove gledatelja u Hrvatskoj. Tada je OiV, želeći izbjeći gašenje DVB-T signala usred nogometnog Eura 2020, predložio da se ono provede na način da umjesto 1. srpnja krajnji rok za prelazak bude period od 25. svibnja do 5. lipnja 2020.

Prilagodite prijamnike prije Eura

Zbog prelaska na novu tehnologiju građani bi do 25. svibnja 2020. trebali prilagoditi svoju prijamničku opremu ako gledaju digitalnu zemaljsku televiziju, a o točnoj dinamici prelaska po regijama na novi sustav građane će na vrijeme obavijestiti OIV. Svi oni koji nemaju DVB-T2 H.265/HEVC televizore ili samostalne prijamnike (tzv. Set Top Boxove) koji podržavaju novi sustav trebat će nabaviti odgovarajuću novu opremu sposobnu prikazati sliku i dati zvuk.

Nogomet u HD-u napokon kao standard

Trenutačno je u Republici Hrvatskoj u upotrebi "stari" sustav odašiljanja DVB-T sa standardom kodiranja MPEG-2, koji ne dozvoljava prijenos svih televizijskih programa u visokoj razlučivosti (HD), što će novi sustav omogućiti prije Europskog prvenstva u nogometu, koje se održava od 12. lipnja do 12 srpnja. Podsjetimo, proteklo je desetljeće obilježeno "eksperimentalnim" prijenosima nogometa u HD rezoluciji.

OiV je u svojem zahtjevu za izmjenom roka pojasnio kako bi zbog interesa javnosti promjenu sustava odašiljanja trebalo obaviti prije samog početka natjecanja, a ne tijekom njegova trajanja, što će osigurati stabilno stanje novog odašiljačkog sustava za vrijeme Europskog prvenstva, ali i druge učinke, kao što je, između ostaloga, slika u HD rezoluciji.